Fokus: Prišleki

Dogodek 

Naslov:
Otroci - Begunci
Kdaj:
01.03.2016 18.00
Kje:
Slovenska kinoteka - Ljubljana
Kategorija:
Fokus: Prišleki

Opis

Torek, 1. marec 2016, ob 18.00 v dvorani Slovenske kinoteke (Miklošičeva 26)

Otroci – Begunci

Pogovor in filmska projekcija

Konec preteklega leta je le v enem mesecu Slovenijo prečkalo za dobrih 200 osnovnih šol mladoletnikov - 62.000 otrok. Četrtina ljudi, ki so lani zaprosili za azil v Evropi, so mladoletne osebe. Ali in kako jim je mogoče pomagati, da bi lažje obvladovali svoje travme, izgube, strese, da bi hitreje in lažje okrevali ter pridobili večjo odpornost na travmatska doživetja? Kako je mogoče otroke begunce integrirati v lokalno okolje? O problematiki otrok beguncev se bo z dr. Anico Mikuš Kos in dr. Mirjam Milharčič Hladnik pogovarjala Marija Zidar.

Enournemu pogovoru bo sledila projekcija filma Čakajoč na srečo (2002) slovitega mavretanskega režiserja Abderrahmana Sissaka (Timbuktu, 2014). Preko zgodbe o 17-letnem Abdullahu, ki na mavretanski obali čaka na vstop v Evropo, film upodablja konflikt med zahodno civilizacijo in lokalno afriško tradicijo.

Dr. Anica Mikuš Kos, specialistka otroške psihiatrije, premore neprecenljive izkušnje iz prakse, saj že dobri dve desetletji humanitarno deluje v kriznih območjih po vsem svetu. Dr. Mikuš Kosova, ki je kot otrok sama preživela vihro 2. svetovne vojne, pri svojih dobrih 80. letih na terenu še vedno vodi programe psihosocialne pomoči otrokom beguncem na kriznih območjih, med drugim (le v zadnjem času) v Kurdistanu, Afganistanu in Gazi. Njeno delo, pri katerem se usmerja v krepitev naravnih virov za obvladovanje težav, pa je bilo ključnega pomena tudi med vojno v Bosni in na Kosovu.

Sociologinja dr. Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, se že vrsto let ukvarja z migracijskimi študijami ter v zadnjem času z integracijo migrantov. Predava na na univerzah v Ljubljani in Novi Gorici ter tujih univerzah, predvsem v Nemčiji in na Norveškem, v okviru migracijskih študij jo zanimajo interdisciplinarni pristopi – zgodovinski, sociološki in feministični.

Scenaristka in režiserka Marija Zidar, nekdanja novinarka Dela, že dobri dve leti razvija svoj celovečerni dokumentarni prvenec Krvno maščevanje/Avenge, prvo uradno koprodukcijo med Slovenijo in Kosovom, ki v slogu triler drame raziskuje ponovni vznik krvnega maščevanja v sodobni Albaniji ter posledice tamkajšnjega brezvladja in brezzakonja. Pravkar je zaključila režijo TV dokumentarca Tihotapci identitete (Društvo ŠKUC za RTV Slovenija, 2015), film ceste po zahodni slovenski meji, kjer se srečata latinski in slovanski svet (film bo predpremierno prikazan v Trstu okviru Fabule pred Fabulo). Bila je scenaristka pri dobro gledanih dokumentarcih v produkciji TV Slovenija (Otroštvo (2009); Govoreče glave (2010); Lačni upora (2013/14), vsi režija Dušan Moravec), pripravlja tudi doktorsko disertacijo iz sociologije vsakdanjega življenja (FDV, UL).

*V sodelovanju s Slovensko kinoteko

Prizorišče

Prizorišče:
Slovenska kinoteka