Teofil Pančić (Srbija)

Teofil Pančić (1965) je srbski novinar, kolumnist in kritik, ki svoje kolumne redno objavlja v beograjskem časopisu Vreme, svoje kritične in analitične tekste je objavil v mnogih pomembnih revijah in časopisih Evropi in svetu. Delal je kot urednik časopisa Vreme in kot politični komentator na Radiu Slobodna Evropa. Leta 1999 je prejel novinarsko nagrado Jug Grizelj.

Aleja Viktorja Bubnja

Verjetno bo marsikateri bralec knjigi Aleja Viktorja Bubnja pripisal podnaslov »potopis jugonostalgika, balkanskega vandrovca«. Drugi bodo rekli, da gre za zgodbe generacije pred in med razpadom države ter po njem. Za tretje bodo prevladali tema tujstva in izguba oziroma iskanje kakršnekoli družinske, nacionalne in osebne identitete. Predvsem pa bo bralca prepričal Pančićev upor proti človeški neumnosti, ki se na trenutke priplazi iz njegove vseprežemajoče himne človečnosti, ki jo odločno brani pred nasiljem političnih idej in vsakovrstnih ideologij.

Prevod: Tomaž Gerdina

Tomaž Gerdina (1956), dipl. univ. sociolog.V letih 1983-84 je bil samostojni svetovalec za statistike šolstva na Zavodu za statistiko RS, od 1984-90 novinar ( Radio Slo, zunanjepolitična redakciji Dela, Teleks). Med drugim je vodil naslednje projekte: Slovenian Business Report za Gospodarski vestnik, Slovenia Weekly za Urad Vlade RS za informiranje), Flaneur, Facts about Slovenia za Urad Vlade RS za informiranje), Glas gospodarstva za Gospodarsko zbornico Slovenije) ... Iz angleščine v slovenščino je prevedel več kot petnajst knjig ter ter štiri iz hrvaščine v slovenščino.

pancic_k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Beletrina 2016, 10,00€)

 

  • Teofil Pančić bo v četrtek, 3. marca, ob 18:00 gost literarnega večera v Modrijanovi knjigarni.