Literature sveta – Fabula 2015

Fabula svoje zveste obiskovalce v dvanajsti ediciji pričakuje med 28. februarjem in 8. marcem 2015.

Na svoj račun bodo ponovno prišli ljubitelji avtorjev in dobrih knjig - Fabuline žepnice po dostopni ceni vas bodo v knjigarnah pozdravljale že od sredine februarja. Tudi gosti tokratnega festivala bodo zanimivi in ugledni tuji ter slovenski avtorji, s katerimi se bomo družili v Klubu Cankarjevega doma, bogat spremljevalni program pa bo potekal na različnih lokacijah po Ljubljani, začenši s Trubarjevo hišo literature. Uvod v festival bodo že tradicionalni februarski prozni mnogoboji v štirih slovenskih mestih z Boštjanom Gorencem - Pižamo na čelu, od zadnjega februarskega dne pa bodo zgodbe v vseh oblikah obarvale deset zgodnjepomladnih dni od jutra do poznega večera.

Festival bomo otvorili z avtorico, ki velja za predstavnico sodobne klasike škotske literature, Janice Galloway. Sledili bodo nastopi mladega francoskega avtorja Clementa Benecha, nizozemskega mednarodno profiliranega in večkrat nagrajenega avtorja Stefana Hertmansa, bolgarskega vsestranskega in izjemno priljubljenega Georgija Gospodinova, zaključek festivala pa bomo na dan žena pričakali v družbi petih slovenskih avtoric in avtorjev, Dese Muck, Žige X Gombača, Barbare Simoniti, Milana Dekleve in Mojce Kumerdej, ki so prvič v zgodovini festivala prispevali zgodbe, namenjene mladim bralcem, za knjigo z naslovom Moč lažnega.

Moč lažnega je tudi naslov letošnjega festivalskega fokusa, s to danes še kako aktualno temo pa se bomo na Fabuli spopadali na več področjih in z več gledišč. Lažno ne bomo razumeli le kot antipoda resnici, temveč tudi kot fantazijo, iluzijo, privid, lažni videz. Razločitev resničnega od lažnega se namreč že od nekdaj kaže kot zagatna naloga, v okviru festivalskega fokusa pa bomo na ta večni človeški problem pogledali skozi filozofijo, film, novinarstvo, literaturo ...  O lažnem bo predaval ugledni in priljubljeni avstrijski filozof Robert Pfaller, o njem se bodo pogovarjali Slavoj Žižek, Alenka Zupančič in Mladen Dolar. V avtorskem filmskem izboru Marka Bauerja, ki ga bo pospremil s predavanjem, bomo v razmišljanju o lažnem spremljali režiserje Wellesa,  Robbe-Grilleta, Herzoga in Kiarostamija ...

Posvetili pa se bomo tudi mlademu občinstvu, pod sloganom Mlada Fabula, ne le s knjigo zgodb, tudi z literarnim natečajem za osnovnošolce, z dogodki za najmlajše, literarno delavnico za srednješolce, radijskimi delavnicami za mlade, k sodelovanju pa smo povabili tudi študente dramske igre na AGRFT, ki bodo sodelovali na osrednjih literarnih večerih.

Ljubljana torej tudi prihajajočo pomlad vabi z literarnimi presežki, angažiranimi pogovori, svežimi idejami in z ustvarjalnostjo za mlade.

Izvedbo festivala, ki tudi letos poteka v organizaciji Beletrine, s sofinanciranjem omogočata Mestna občina Ljubljana in Javna agencija Republike Slovenije za knjigo, glavni medijski sponzor je Radio Slovenija, festivala pa ne bi bilo brez zvestega koproducenta, Cankarjevega doma.