Program

Literarni večeri z gosti Fabule

Literarni večeri z gosti Fabule

Dogodki: 4

Na literarnih večerih v Klubu Cankarjevega doma bodo osrednji gostje Fabule 2015 brali iz svojih del in se pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju. Odlomke iz njihovih del bodo brali študentke in študenti AGRFT, o najnovejših prevodih njihovih del v slovenščino ter o nekaterih drugih aktualnih temah pa se bodo z avtorji pogovarjali izbrani literarni strokovnjaki.

Pokaži dogodke

Fokus: Moč lažnega

Fokus: Moč lažnega

Dogodki: 9

Letošnji festivalski fokus nosi naslov Moč lažnega. S to danes še kako aktualno temo se bomo letos na Fabuli spopadali na več področjih in z več gledišč. Lažno ne bomo razumeli le kot antipoda resnici, temveč tudi kot fantazijo, iluzijo, privid, lažni videz. Razločitev resničnega od lažnega se namreč že od nekdaj kaže kot zagatna naloga, v okviru festivalskega fokusa pa bomo na ta večni človeški problem pogledali skozi filozofijo, film, religijo, novinarstvo, literaturo ...

Pokaži dogodke

Prozni mnogoboji

Prozni mnogoboji

Dogodki: 6

PROZNI MNOGOBOJI 2015

Beletrina vabi k sodelovanju na Proznih mnogobojih!

Opozarjamo tudi na dve novi lokaciji v Solkanu in v Ljubljani


Prvi znanilec 12. Festivala Literature sveta- Fabula 2015, ki se bo letos odvijal med 28. februarjem in 8. marcem v Ljubljani, bodo že tradicionalni Prozni mnogoboji. Serija dogodkov, na katerih lahko vsakdo predstavi svojo kratko zgodbo in se poteguje za nastop v velikem finalu ter denarno nagrado, se bo letos odvijala v petih slovenskih mestih:

10. februar ob 19.00 - Celje - knjigarna Antika

11. februar  ob 19.00 - Ljubljana - Pritličje

12. februar ob 19.00 - Solkan - Mostovna

18. februar ob 19.00 - Kranj - Layerjeva hiša

19. februar ob 19.00 - Novo mesto - kavarna knjigarne Goga

3. marec - FINALE: Ljubljana - Pritličje

Vse večere bo povezoval Boštjan Gorenc - Pižama.

 

Veliki finale, na katerem bodo nastopili finalisti petih predvečerov, bo 3. 3. 2015 ob 20.00 v lokalu Pritličje (Mestni trg 2) v Ljubljani.

 

ZMAGOVALCI:

1. mesto: Janez Grm (Kapljica šnopca)

2. mesto: Dano Ličen

3. mesto (deljeno): Blaž Šafarič in Kal Dečman

 

Letošnji finalisti so bili:

Novo Mesto

  • Igor Vidmar: Kodeks
  • Maks Starc: Veterinar in profesor
  • Robert Kostadinoski: Bujenje

Kranj

  • Jana Kolarič: Hudičev telefon
  • Metod Gartner: Pogreb za zamudnike
  • Teja Močnik: Krog na zemlji

Celje

  • Tomaž Koštomaj: Jezdeci barskih stolov
  • Blaž Šafarič: Katarina
  • Ljudmila Konradi: Zastava

Solkan

  • Valter Lapanja: Zjutraj včasih...
  • Dano Ličen: Ženski Slash
  • David Verlič: Poljubil sem cvet

Ljubljana

  • Janez Grm: Kapljica šnopsa
  • Kal Dečman: S kolesom v Lidl
  • Andrej Lupinc: Človeška ribica

Zmagovalec najboljše kratke zgodbe prejme denarno nagrado, prvi trije pa tudi Beletrinine knjižne nagrade.

Avtorje ocenjuje publika in strokovna žirija: Manca Renko, Katja Perat in Aljoša Harlamov.

 

Vabljeni k sodelovanju!

 

Več informacij v zvezi s Proznimi mnogoboji:

T: + 386 200 37 17

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

W: www.festival-fabula.org

Kontaktna oseba: Darja Demšar

Pokaži dogodke

Mlada fabula

Mlada fabula

Dogodki: 3

Z letošnjim letom uvajamo festivalsko podznamko Mlada Fabula, ki bo združevala vse dogodke namenjene otrokom in predvsem mladostnikom. Zavedamo se, da so starejši osnovnošolci in srednješolci ne le najtežje dosegljiva skupina na področju bralne kulture, temveč na nek način tudi najbolj zapostavljena. Zato bomo v tokratni izvedbi festivala, pa tudi v naslednjih edicijah, prav njim namenjali več pozornosti. Prvi korak k temu je tudi knjiga slovenskih avtorjev, ki je vsako leto vezana na festivalski fokus, letos pa je prvič posvečena mladim bralcem, zgodbe zanjo pa so prispevali Žiga X. Gombač, Barbara Simoniti, Desa Muck, Milan Dekleva in Mojca Kumerdej (spremno besedilo prof. dr. Milena Mileva Blažič).

Vezano na knjigo slovenskih avtorjev, Moč lažnega, bomo izvedli nagradni literarni natečaj za tretjo triado osnovnih šol, v okviru katerega učenci pišejo 'Pismo avtorju', navezano na izbrano zgodbo izbranega avtorja. Izbor pisem bo razstavljen v Cankarjevem domu (5. 3. - 12. 3.), v Štihovi dvorani pa bo 4. marca ob 13.00 z Boštjanom Gorencem - Pižamo razglasitev nagrajena pisma, kjer se bomo pogovarjali tudi z avtorji zgodb. Žirijo za izbor najboljših pisem sestavljajo Gaja Kos, Tina Deu in Špela Pavlič, zasedala pa bo 26. februarja.

Za srednješolce bo na Gimnaziji Poljane potekala literarna delavnica z mentorico Gabrielo Babnik, kjer bodo srednješolci spoznali formi kratke zgodbe in romana ter se posvetili pisanju kratke zgodbe po navdihu romana Slovensko poletje Clémenta Bénecha. Zgodbe po mentoričinem izboru bodo javno objavljene.

Na poljanski gimnaziji se bo zgodil tudi literarni pogovor o literarnem ustvarjanju s tremi pisateljicami, dobitnicami Nagrade za literaturo evropske unije (EU Literature Prize), Gabrielo Babnik, Natašo Kramberger in Lidijo Dimkovsko.

*Program za srednješolce poteka v partnerstvu z evropskim projektom Elit - evropska hiša literature, financiranim v programu Kreativna Evropa.

V okviru programa Mlada fabula  se bomo z najmlajšimi zabavali na prostem - na Bregu -, v nedeljo, 1. marca ob izmenjavi igrač in pripovedovanju zgodb, in v Galeriji DLUL (Breg 22), kjer bo potekala pop-up foto razstava, na ogled do 8. 3. 2015.


Mlado Fabulo programsko usmerjamo tudi v koncept »priložnosti za mlade«, kjer želimo možnost prvih profesionalnih izkušenj ponuditi mladim odraslim, ki na trg dela šele vstopajo: oblikovanje naslovnic, javni nastopi na literarnih večerih (letos s študentkami in študenti AGRFT), festivalska praksa ...


Vabljeni k obisku in sodelovanju!

Pokaži dogodke

Strokovni dogodki

Strokovni dogodki

Dogodki: 1

Vljudno vas vabimo na strokovni posvet, ki se bo zgodil prihodnji teden v okviru festivala Fabula:

Kulturni management in mreženje med evropskimi partnerji

Strokovni posvet v sklopu festivala Fabula – Literature sveta

Četrtek, 5. 3., od 11.00 do 13.00, Trubarjeva hiša literature

 

Program posveta:

11.00 Predstavitev možnosti iskanja partnerjev in sofinanciranja projektov na področju regije Alpe-Adria: mag. Thomas Pseiner, generalni sekretar Alpen-Adria Allianz.

11.20 Predstavitev vzorčnega projekta 'Come together – cultural network Alps Adriatic«: Michaela Zingerle (Styrian Summer Art) in Andrea Csaplaros (Savaria Muzeum).

11.30 Okrogla miza na osrednjo temo. Sodelujejo: Uroš Grilc, nekdanji minister za kulturo RS, Sandra Kocuvan, predstavnica štajerske deželne vlade, Meta Lavrič, direktorica Centra kulture Španski borci ter vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP, Mateja Lazar, CED Slovenija in Alma R. Selimović, producentka pri zavodu Bunker. Moderira Anja Kovač, zavod Beletrina.

12.30 Open space debata na temo »Kaj je potrebno za mreženje v kulturi?«

Strokovni posvet, ki bo potekal v angleškem jeziku, je namenjen kulturnim producentom ter vsem ostalim deležnikom s področja kulture, ki iščejo partnerje in sredstva za čezmejno sodelovanje.

Vstop prost, zaželene vnaprejšnje prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


Organizatorji: Beletrina, Alpen-Adria Allianz in Styrian Summer Art

V sodelovanju s Trubarjevo hišo literature

Pokaži dogodke