Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin, ki je izšel ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne in takoj vzbudil zanimanje vseh pomembnejših svetovnih založb.

 

Vojna in terpentin

Tik pred smrtjo je Urban Martien, ded Stefana Hertmansa, svojemu vnuku podaril dva stara zvezka, ki se ju je ta v strahu pred nepričakovanimi skrivnostmi dolga leta bal odpreti. Življenje njegovega deda je bilo zaznamovano s siromašnim otroštvom v zadnjih izdihljajih 19. stoletja, s srhljivo izkušnjo prve svetovne vojne, z veliko, mnogo prezgodaj preminulo ljubeznijo in gorečo predanostjo slikarstvu. Da bi se dokopal do prave resnice o dedovem življenju, je Hertmans lastne spomine nanj združil s citati iz njegovih zvezkov ter s tem ustvaril ganljivo, melanholično, s simboli prepredeno pripoved ne le o življenju izjemnega človeka, ampak cele generacije njih, o tragični flamski zgodovini, skritih strasteh, in o ranjeni duši preprostega človeka, ujetega med vojno in terpentin.

 

Prevod: Staša Pavlović

Staša Pavlović je na Univerzi v Ljubljani diplomirala iz poljskega jezika in književnosti ter primerjalne književnosti. Prevaja iz srbščine, hrvaščine, bosanščine, poljščine in nizozemščine. Letos je dobila Priznanje Radojke Vrančič za mladega prevajalca za prevod knjige Mercedes-Benz Pawla Huelleja.