Literature sveta – Fabula 2016

portretBralcem, aktivnim poslušalcem, festivalskim sledilcem ...

Fabula
v svoji trinajsti ediciji vabi obiskovalce v Mesto literature, kot lahko Ljubljano ponosno naslavljamo od letos, ko jo je UNESCO vključil v svojo mrežo Kreativnih mest. Z aktualno naslovno temo, Prišleki, in z njo povezanimi zgodbami vseh oblik in angažmaja, od literarnih do tistih, ki jih piše življenje, bomo zapolnili dneve med 27. februarjem in 7. marcem 2016.

Na svoj račun bodo kot zmeraj prišli ljubitelji odličnih avtorjev in njihovih knjig - Fabuline žepnice po dostopni ceni vas bodo v knjigarnah pozdravljale že od sredine februarja. Z imenitnimi in vsestranskimi gosti se bomo družili v Klubu Cankarjevega doma in na številnih lokacijah po Ljubljani, pa tudi v drugih mestih – prvič letos v Trstu in v Zagrebu!

Uvod v festival bodo že tradicionalni februarski Prozni mnogoboji, pripovedovalski boj za denarno nagrado se bo odvijal od Štajerske do Primorske in se s finalom zaključil 28. februarja v Ljubljani. Fabulo napovedujejo še trije februarski dogodki iz sklopa Fabula pred Fabulo, letos so tudi ti vezani na festivalski fokus, in sicer v Mariboru (Kjer pišem, sem doma), Novem mestu (Zapustiti svoje pleme) in v Trstu (Tihotapci identitete).

Festival bo 27. februarja slavnostno otvoril nemški avtor Matthias Göritz, ki se slovenskemu občinstvu predstavlja prvič, s komunikativnim filmskim romanom, ki ga bo na otvoritvi z izvirno glasbo interpretiral skladatelj in pianist Mitja Reichenberg. Osrednji literarni gost letošnjega festivala je zagotovo Cees Nooteboom (nastopi 2. marca), ki velja tudi za nizozemskega kandidata za nobelovo nagrado za literaturo in smo ga v Slovenijo vabili že vrsto let. Eno najzanimivejših peres mlajše latinskoameriške književnosti je trenutno Juan Gabriel Vásquez, kolumbijski avtor, ki ga s superlativi obsipavajo Vargas Llosa, Franzen, Fuentes ... slovenskim bralcem se bo (v živo 4. marca) predstavil z napetim in pretresljivim romanom o krvavem obdobju escobarjevih kartelskih vojn v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Literarni zaključek Fabule, 6. marca, pa nas bo popeljal na daljni evropski sever; islandski avtor Sjón, tudi pisec besedil za rojakinjo Björk, bo v pogovoru pričaral in tudi razbil nekaj mitoloških podob o svojem oddaljenem otoku, glasbena gostja zaključnega večera pa bo pevka Katja Šulc – z interpretacijo Björk kakopak.

Slovenska avtorica letošnje Fabule je umetnica ilustracije Samira Kentrić. Z novim stripom oziroma z zanjo značilno zgodbo v sliki, ki izide v okviru programa Mlada Fabula in je namenjen starejšim najstnikom, bo zagotovo navduševala in vznemirjala tudi odrasle bralce. Knjiga z naslovom Pismo Adni je nasatala pod vtisom festivalskega fokusa Prišleki – vseprežemajoča evropska in svetovna tema lanskega leta, ki nas bo zaposlovala tudi v prihodnje. Tema, ki boleče prevprašuje temelje Evrope, od solidarnosti do prostega pretoka, od svoboščin do sovražnega govora, od varnostnih vprašanj do humanitarne katastrofe, od treznosti do zaslepljenosti, od solz do besa, od morja do žice ... je še daleč od razrešitve.

Gosti letošnjega fokusa so vznemirljivi misleci, aktivisti, publicisti, angažirani strokovnjaki. Vrhunec dogodkov, posvečenih fokusu, bo zagotovo debatni večer 29. februarja, z naslovom Barbari pred vrati in z gosti,  angažiranimi intelektualci, ki so se, se še in se bodo ukvarjali z naslovno temo. Igor Štiks v pogovoru z nizozemskim esejistom Petrom Vermeerschem, ki je posebej za Fabulo napisal esej Nočni popotniki, francoskim intelektualcem in enim najvidnješih predstavnikov strukturalistične šole Jean-Claudom Milnerjem, Alenko Zupančič, Srećkom Horvatom in Teofilom Pančićem.

S prišleki se bomo ukvarjali tudi v debati o prav tako aktualnih akademskih migracijah, pa v pogovoru o otrocih-beguncih z eno največjih strokovnjakinj, ki je otrokom na terenu posvetila vse življenje, Anico Mikuš Kos, Mitja Čander bo gostil srbskega kolumnista in publicista Teofila Pančića, predpremierno pa si bomo lahko ogledali dokumentarec o slovensko-italijanski meji in njenem prehajanju z Ervinom Hladnikom Milharčičem kot protagonistom in koscenaristom. V okviru Mlade Fabule se fokusu posvečamo s striparsko delavnico pod vodstvom Samire Kentrić, za ljubljanske srednješolce (sodelujejo tudi mladostniki iz Azilnega doma), in katere rezultat bo grafit na ljubljanski javni površini; prizor iz nagrajenega stripa z delavnic bodo mladi narisali pod mentorstvom Jurija Lozića (ZEK kolektiv) ... Svojevrstne prihode in odhode pa tematizira tudi fotografska razstava Simone Sassen, vizualni del skupnega projekta Tumbas, ki ta ga uresničila skupaj s soprogom Ceesom Noteboomom - 1. marca se odpira v Galeriji Fotografija in prinaša podobe grobov pisateljev in intelektualcev, ki so pogosto pokopani daleč od svojih domovin …

Na dan, ko se letošnji festival izteče, pa bomo ugotavljali, da nam kulturne in kreativne manifestacije ne prinašajo le umetniškega užitka in intelektualnega izziva ... pomahamo si 7. marca ob 13. uri v Kinu Šiška, a le do naslednjega druženja za naslednjim ovinkom, saj je pred nami še celoletno pestro kulturno dogajanje v prestolnici in širše.

Zgodnja pomlad je torej rezervirana za Fabulo. Deset dni literarnih presežkov, angažiranih pogovorov, svežih idej in ustvarjalnosti, vsak dan do poznega večera. Ste že začeli s kondicijskimi pripravami?

 

Renata Zamida, umetniška vodja festivala

 

***

Izvedbo festivala, ki tudi letos poteka v produkciji in organizaciji Beletrine, s sofinanciranjem omogočata Mestna občina Ljubljana in Javna agencija RS za knjigo, glavni medijski sponzor je Radio Slovenija, festivala pa ne bi bilo brez zvestega koproducenta, Cankarjevega doma. Letos se posebej zahvaljujemo Veleposlaništvu kraljevine Nizozemske, Goethe Institutu in Francoskemu kulturnemu inštitutu, pav tako pa vsem lokacijam, ki Fabulo prijazno gostijo pod svojo streho.