Samira Kentrić (Slovenija)

Samira Kentrić (1976) je vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno obarvano sfero človekovega vsakdana. Kot ilustratorka in oblikovalka je likovno opremila številne knjige in časopise, med drugim je risala za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, časopis Finance. Z ilustracijami naslovnic sodeluje z založbo Beletrina, Modrijan, ZRC SAZU in AGRFT. Posebej je specializirana za mnenjsko ilustracijo, ki ponuja politični komentar v likovnem mediju. Eno tovrstnih del je bilo leta 2010 uvrščeno v prestižni American Illustration Catalog.

Pismo Adni

Pismo Adni je grafična zgodba o nemogočih razmerah iz katerih se begunci bližnjega vzhoda prebijajo v države EU.
Zgodbo pripoveduje Adnina pokojna skrbnica, ki je deklici v primeru svoje smrti zapustila pismo in nekaj opozoril, na kaj naj bo pozorna, če se odloči za beg. Pripoved je tako sestavljena iz dveh delov: v prvem izvemo vsebino pisma, ki konča Adnino že tako ne brezskrbno otroštvo. V drugem delu sledijo napotki, ki ne puščajo nobenega dvoma o dvojnih standardih in izkrivljeni percepciji, ki jih bo deležna v deželah, kamor se odpravlja. Zgodbo vendarle zaokroži neminljiva želja po svobodi in pravičnosti, ki jo požene na negotovo pot.

pismo_adni

(Beletrina 2016, 10,00€)

O knjigi:

"Begunci. Otepamo se jih, nočemo jih, ne maramo jih, bojimo se jih. Oni so drugačni, zahtevni, nehvaležni, necivilizirani in nevarni. Naj ostanejo tam, kjer so, ali gredo kam drugam.
Angažirana, humana, črnohumorna knjiga o njih, ki pa več pove o nas."

Zoran Smiljanić