Matthias Göritz (Nemčija)

Matthias Göritz (1969) je nemški pisatelj, pesnik in prevajalec. Med drugim prevaja tudi iz slovenščine (Šteger, Pahor). Po revijalnih objavah je leta 2001 izdal prvo pesniško zbirko Loops, sledili sta ji še dve. Za svoj prozni prvenec (Der kurze Traum des Jakob Voss, 2005) je prejel nagrado Mara-Cassens-Preis. Dlje časa je živel v Moskvi, Parizu, Chicagu in v New Yorku. Bil je gostujoči pisatelj na Bard Collegeu, prejemnik štipendije Goethe-Instituta v Maroku, gost pisateljskega programa Univerze v Iowi ter številnih drugih, nazadnje prejemnik štipendije Kulturne akademije Tarabya v Istanbulu.

Sanjači in grešniki (Träumer und Sünder)

 

Roman Matthiasa Göritza Sanjači in grešniki, ki je izšel leta 2013 pri ugledni založbi C. H. Beck, govori o mladem novinarju, ki se mu ponudi prilika, da bi naredil intervju s ključno osebnostjo nemškega filma - starajočim se, malce zagonetnim producentom, ki je, že precej zaznamovan od bolezni, vložil vsa svoja sredstva in zamisli v filmski projekt z naslovom Gleiwitz, po kraju na Poljskem, kjer so Nemci poskušali inscenirati začetek druge svetovne vojne. Glavno žensko vlogo naj bi prevzela Nicole Kidman, režiral Ridley Scott. Projekt se zatakne, mediji hlepijo po pikantnih informacijah, stari mož se igra mačke in miši z intervjuvarjem, ki pa tudi sam ni povsem brez lastnih interesov. Polagoma se, vsemu navkljub, razkriva velika skrivnost producentovega življenja, obenem pa se med njim in novinarjem razvija in gradi posebne vrste zaupen odnos, ki vodi do presenetljivega obrata. Matthias Göritz v tem napetem in dinamičnem dialoškem romanu, polnem duhovitih, celo zabavnih referenc, v elegantnem slogu pripoveduje nenavadno različico zgodbe o očetu in sinu, vprašanje umetnosti pa postavi v polje, v katerem se križajo silnice biznisa, množičnega gledalstva in resnice.

 

Prevod: Mojca Kranjc

Mojca Kranjc je dramaturginja in prevajalka. Študirala je filozofijo in primerjalno književnost in diplomirala leta 1980. Leta 2006 pa je diplomirala še na AGRFT v Ljubljani, kjer je študirala dramaturgijo. Od leta 1982 je zaposlena v ljubljanski Drami. Kot zunanja urednica sodeluje z založbami in gledališkimi festivali. Zlasti iz nemščine prevaja prozna, esejistična in dramska dela.

 

goeritz_k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Litera 2016, 21,00€)