Avtorji in knjige

Cees Nooteboom (Nizozemska)

Cees Nooteboom (1933) velja za enega najpomembnejših sodobnih nizozemskih avtorjev, ki uživa velik ugled tudi na tujem, saj so njegovi odmevni romani (mdr. Rituali (Rituelen), Naslednja zgodba (Het volgende verhaal), Vsi sveti (Allerzielen), Raj izgubljeni (Paradijs verloren)), zbirke kratke proze, pesmi in potopisi (npr. Stranpoti do Santiaga (De omweg naar Santiago)) prevedeni v več kot 20 jezikov. Za svoje delo je prejel več prestižnih nagrad, leta 2009 tudi najpomembnejšo nagrado nizozemske književnosti, Prijs der Nederlandse Letteren. 

Preberi več: Cees Nooteboom (Nizozemska)

 

Juan Gabriel Vásquez (Kolumbija)

Juan Gabriel Vásquez (Bogota, 1973) je doštudiral pravo, nato pa na pariški Sorboni prejel doktorat iz latinskoameriške književnosti in naslednja tri leta živel v Barceloni. Zvok stvari, ki padajo (El ruido de las cosas al caer) je avtorjev peti roman, za katerega je med drugim prejel literarno nagrado Alfaguara (2011) in International Dublin Literary Award (2014). Dolgo je bil kolumnist kolumbijskega dnevnika El Espectador. Piše eseje, sodeluje z različnimi literarnimi revijami. Prevedel je dela J. Herseya, V. Huga in E. M. Forsterja.

Preberi več: Juan Gabriel Vásquez (Kolumbija)

   

Matthias Göritz (Nemčija)

Matthias Göritz (1969) je nemški pisatelj, pesnik in prevajalec. Med drugim prevaja tudi iz slovenščine (Šteger, Pahor). Po revijalnih objavah je leta 2001 izdal prvo pesniško zbirko Loops, sledili sta ji še dve. Za svoj prozni prvenec (Der kurze Traum des Jakob Voss, 2005) je prejel nagrado Mara-Cassens-Preis. Dlje časa je živel v Moskvi, Parizu, Chicagu in v New Yorku. Bil je gostujoči pisatelj na Bard Collegeu, prejemnik štipendije Goethe-Instituta v Maroku, gost pisateljskega programa Univerze v Iowi ter številnih drugih, nazadnje prejemnik štipendije Kulturne akademije Tarabya v Istanbulu.

Preberi več: Matthias Göritz (Nemčija)

 

Peter Vermeersch (Belgija)

Peter Vermeersch je profesor politologije na Univerzi v Leuvnu. Pri delu se ukvarja predvsem z etnično mobilizacijo, politiko manjšin in nacionalizmom v centralni Evropi in na Balkanu. Je avtor knjig The Romani Movement: Minority Politics and Ethnic Mobilization in Contemporary Central Europe in The Peace Front: Ethnic Conflict and International Intervention. Članke objavlja v številnih priznanih akademskih revijah. Je član odbora flamskega PENa, objavlja eseje z vseh področij znanosti.

Peter Vermeersch je decembra in januarja bival v Ljubljani in (na)pisal esej o letošnji naslovni temi festivala, z naslovom »Nočni popotniki«. Esej bo preveden v slovensščino in angleščino in broširano natisnjen ter na voljo v digitalni obliki od 15. februarja na spletni strani festivala. Vsi obiskovalci debate Barbari pred vrati (29.2. ob 18.00, Klub CD) bodo knjižico z esejem ob nakupu vstopnice prejeli v Cankarjevem domu (na blagajni ob nakupu/predložitvi vstopnice ali neposredno na dogodku).

»Splošno sprejeta razločevanja so tragične redukcije. Perspektivi, ki svet ločuje na nas in na druge, na civilizirane in na barbare, manjka tako smisla za realnost kot domišljije.«

Peter Vermeersch

 

Vermeersch_splet

   

Samira Kentrić (Slovenija)

Samira Kentrić (1976) je vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno obarvano sfero človekovega vsakdana. Kot ilustratorka in oblikovalka je likovno opremila številne knjige in časopise, med drugim je risala za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, časopis Finance. Z ilustracijami naslovnic sodeluje z založbo Beletrina, Modrijan, ZRC SAZU in AGRFT. Posebej je specializirana za mnenjsko ilustracijo, ki ponuja politični komentar v likovnem mediju. Eno tovrstnih del je bilo leta 2010 uvrščeno v prestižni American Illustration Catalog.

Preberi več: Samira Kentrić (Slovenija)

 

Sjón (Islandija)

Sjón (1962) je eden izmed najpopularnejših islandskih pisateljev. Svojo prvo pesniško zbirko je izdal pri 16 letih in že kot najstnik sodeloval pri surrealistični skupini Medúsa, ki je pomembno vplivala na kulturno krajino Islandije. Poleg pesniških zbirk, romanov, gledaliških iger in filmskih scenarijev piše tudi besedila za glasbenike. Med drugim sodeluje z Björk, tudi pri filmu Dancer in the Dark (Plesalka v temi), za katerega sta z Larsom von Trierjem prispevala besedila za filmsko glasbo, ki je bila nominirana za oskarja, pa tudi pri besedili za novejše albume. Je prejemnik številnih nagrad, med drugim Nordic Council's Literary Prize in Icelandic Literary Prize.

Preberi več: Sjón (Islandija)

   

Teofil Pančić (Srbija)

Teofil Pančić (1965) je srbski novinar, kolumnist in kritik, ki svoje kolumne redno objavlja v beograjskem časopisu Vreme, svoje kritične in analitične tekste je objavil v mnogih pomembnih revijah in časopisih Evropi in svetu. Delal je kot urednik časopisa Vreme in kot politični komentator na Radiu Slobodna Evropa. Leta 1999 je prejel novinarsko nagrado Jug Grizelj.

Preberi več: Teofil Pančić (Srbija)