Program

Literarna srečanja z gosti Fabule

Literarna srečanja z gosti Fabule

Dogodki: 4

Na literarnih večerih v Klubu Cankarjevega doma bodo osrednji gostje Fabule 2016 brali iz svojih del in se pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju. Letos smo k branju odlomkov povabili diplomante dramske igre, ki delujejo na svobodi, o najnovejših prevodih njihovih del v slovenščino ter o nekaterih drugih aktualnih temah pa se bodo z avtorji pogovarjali izbrani literarni strokovnjaki.

Pokaži dogodke

Fokus: Prišleki

Fokus: Prišleki

Dogodki: 5

»Če si tujec, prišlek, razseljena oseba, si doma samo v svojem spominu. V svoji glavi. Vse drugo je tujina.« Lojze Kovačič, 1928-2007

Naslov letošnjega fokusa je navdahnil prav Lojze Kovačič, ki se do konca življenja ni mogel otresti občutka tujstva, občutka, s katerim se lahko zaradi razseljenosti poistoveti kar tretjina svetovne populacije, kot piše Mednarodna agencija za migracije. Prišleki, taki in drugačni, so neizpodbitno del naše skupne duhovne pokrajine, migracije pa osrednji fenomen našega časa. Ne ustavijo jih ne morja, ne ograje ali zidovi. Priseljenski tok proti Evropi, dolgo tudi gospodarsko zaželen, je stalen že nekaj desetletij. Dolgo so k nam prihajali potihoma in postopoma, dokler se niso vse pogosteje začeli utapljati v Sredozemlju. Konstantnost kriz v Magrebu in drugih delih Afrike ter kulminacija navzkrižja interesov na bližnjem Vzhodu pa so nazadnje ustvarili kolone (»roje« z besedami britanskega premierja) mladih, starih, izobraženih, iščočih novih priložnosti, pogosto pa le miru in dostojnega življenja, ki jim ga njihove infrastrukturno in socialno razsute države ne morejo več nuditi.

Že skoraj leto dni smo zato priča intenzivni krizi, za katero nimamo imena, niti odgovora nanjo, včasih je humanitarna, spet drugič varnostna, odzivi se gibljejo od prikrito do neprikrito sovražnih, razmisleki o omejenosti kapacitet za različne prišleke v evropskih državah so vse bolj legitimni, v očeh mnogih glas razuma, države nekdanjega vzhodnega bloka, ki so bile (pre)dolgo časa neprodušno zaprte, so pokazale popolno nerazumevanje in odkrit rasizem in pozabile na številna izseljevanja in preseljevanja v po drugi svetovni vojni in v petdesetih letih 20. stoletja ...

Prišleki, begunci, nomadi in razseljenci bodo torej v središču letošnjih dogodkov literarnega festivala Fabula tudi ob misli na številne razseljene pisatelje in intelektualcev, od Nietzscheja, Mickiewicza, Heineja, Yourcenarjeve, pa do sodobnih, Hemona, Rushdieja … V tem kontekstu bomo z gosti premišljali tudi vedno bolj nomadske vidike akademskega življenja …

V praktično vseh festivalskih sklopih, od Fabule pred Fabulo, do Mlade Fabule bomo s sodelujočimi, z obiskovalci in z gosti, ki pokrivajo vso Evropo, od »balkanske poti« do najbolj evropske Evrope v Bruslju in stravmatiziranega in prestrašenega Pariza, reflektirali, razmišljali, osmišljali, pisali, risali in poslušali … prišleke.

fokus_splet

Pokaži dogodke

Prozni mnogoboji

Prozni mnogoboji

Dogodki: 6

PROZNI MNOGOBOJI 2016

Prozni mnogoboji pred Festivalom Fabula

Opozarjamo tudi na nove lokacije v Mariboru, Krškem in Ljubljani

Letošnji 13. festival Literature sveta- Fabula 2016 se bo odvijal med 27. februarjem in 7. marcem v Ljubljani. Predfestivalsko dogajanje bodo ustvarjali že tradicionalni Prozni mnogoboji, na katerih lahko vsakdo predstavi svojo kratko zgodbo in se poteguje za nastop v velikem finalu ter denarno nagrado. Večere bosta v klubih petih slovenskih mest vodila Boštjan Gorenc - Pižama in Sašo Stare:

10. februar ob 19.00 - Kranj - Layerjeva hiša

11. februar  ob 19.00 - Solkan - Mostovna

23. februar ob 19.00 - Ljubljana - Pritličje

25. februar ob 19.00 - Maribor - Klub KGB

26. februar ob 19.00 - Krško - MC Krško

28. februar ob 20.00 - FINALE: Ljubljana - Kavarna Moderna

Vse večere bosta povezovala Boštjan Gorenc - Pižama in Sašo Stare.

Veliki finale, na katerem se bodo predstavili finalisti petih predvečerov, bo 28.2. ob 20.00 v Kavarni Moderna v Moderni galeriji (Windischerjeva 2) v Ljubljani.

 

PRAVILA IN POGOJI SODELOVANJA NA PROZNIH MNOGOBOJIH:

1. Prozni mnogoboji so namenjeni vsem, ki želijo svojo kratko zgodbo predstaviti javnosti.
2. Za sodelovanje ni potrebna predhodna prijava.
3. Vsebina kratke zgodbe ni določena in je prepuščena individualnemu izboru vsakega avtorja.
4. Na Proznih mnogobojih bodo izbrani trije avtorji, ki se bodo uvrstili v finalni izbor natečaja za najboljšo kratko zgodbo.
5. Avtor lahko sodeluje na več Proznih mnogobojih, razen v primeru, da je bil na enem od literarnih mnogobojev uvrščen na prva tri mesta.
6. Avtorji, ki se bodo udeležili dogodka, bodo imeli največ sedem minut časa, da interpretirajo svojo kratko zgodbo.
7. Način interpretacije kratke zgodbe je prepuščen avtorju.
8. Avtorji, ki se bodo uvrstili v nadaljnji finalni izbor, bodo izbrani na podlagi glasov občinstva in glasov strokovne žirije, ki jo bodo sestavljali: predstavnik Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, predstavnik lokalnega soorganizatorja in naključno izbran obiskovalec dogodka.
9. NAGRADE: predizbor: 1.-3. nagrada: knjižne nagrade; finale: 1. nagrada: 800 € in knjižno darilo, 2.-3. nagrada: knjižne nagrade.

 

Predhodne prijave niso potrebne, pridi na lokacijo, prinesi zgodbo in sodeluj!
Več informacij v zvezi s Proznimi mnogoboji in pravila sodelovanja najdete na Beletrinini facebook strani in spletni strani festivala!

Vabljeni k sodelovanju!

 

Več informacij v zvezi s Proznimi mnogoboji:

Beletrina, zavod za založniško dejavnost

Borštnikov trg 2

1000 Ljubljana

T: + 386 1 200 37 17

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

W: www.festival-fabula.org

Kontaktna oseba: Darja Demšar

Pokaži dogodke

Mlada fabula

Mlada fabula

Dogodki: 3

Tudi na letošnjem festivalu se posvečamo mlademu občinstvu, pri čemer smo program ponovno zasnovali za starostno skupino, za katero menimo, da je, kar se tiče bralne kulture in z njo povezanimi dogodki za (mlajše) najstnike, med bolj zapostavljenimi. Če smo se lani posvetili zadnji osnovnošolski triadi, so letos v ospredju srednješolci, ki jih nagovarjamo s formo stripa in z zelo aktualnim festivalskim fokusom, Prišleki. Sodelovanje poteka z Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo in Gimnazijo Poljane, ter z Azilnim domom Ljubljana, saj so k ustvarjanju vabljeni tudi mladostniki, ki so tam trenutno nastanjeni. Poleg festivalskega stripa Pismo Adni, ki ga bodo v dar prejeli vsi sodelujoči, smo za srednješolce zasnovali striparsko delavnico in natečaj, katerega rezultat bo grafit, ki ga bodo mladi ustvarili v Trnovem, natančneje v Trnovskem pristanu 7-9 kot zaključni dogodek v soboto, 5. marca. V Vodnikovi domačiji v Šiški pa bodo na ogled tako stripi z delavnice kot ilustracije iz stripa Pismo Adni Samire Kentrić.

MLADA FABULA VABI DIJAKINJE IN DIJAKE K SODELOVANJU NA DELAVNICI USTVARJANJA STRIPA NA TEMO "PRIŠLEKI"

RIŠEŠ IN PIŠEŠ?

Stripe je zabavno brati, ampak se bolj zabavno jih je ustvarjati. Zato te prijazno vabimo na ustvarjalno delavnico stripa, ki bo pod mentorstvom grafične oblikovalke in ilustratorke Samire Kentrić potekala v okviru festivala Literature sveta - Fabula 2016.
Mentorica bo skozi pogovor udeležence spoznala s stripovskim medijem, čemur bo sledilo iskanje idej in ustvarjanje kratkih stripov na temo »PRIŠLEKI«, ki je tudi osrednja tema letošnjega festivala. Na delavnicah se boste udeleženci spoznali z osnovami stripovskega jezika ter se poigrali z možnostmi, ki jih ponuja ustvarjanje stripov. Cilj delavnice pa je izvedba kratkih stripov, ki bodo nastajali v manjših skupinah. Dobrodošli tako tisti, ki radi rišete, kot tisti, ki vas bolj veseli pisanje. Prijavite se lahko kot posameznik ali kot skupina.
Udeleženci se boste z mentorico srečali trikrat in sicer:

  • 4. 2., od 15.00 do 16.30
  • 11.2., od 15.00 do 16.30, in
  • 25.2., od 15.00 do 16.30

v prostorih Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (Gosposka 18, Ljubljana).
Zaključek delavnic in podelitev nagrad najboljši stripovski ekipi bo v četrtek, 3. marca, ob 17.00 na Vodnikovi domačiji (Vodnikova 65, Ljubljana), kjer bodo ustvarjeni stripi tudi razstavljeni.
Zmagovalni strip bodo njegovi ustvarjalci, pod mentorstvom grafitarja Jurija Lozića (Kolektiv zek), v soboto, 5. marca med 13. in 16. uro narisali na javno površino v centru Ljubljane, kjer bo na ogled mimoidočim.
Število udeležencev delavnic je omejeno.


Prosimo, da se najkasneje do 1. februarja 2016 prijavite Tini Deu na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Prijazno vabljeni k ustvarjanju!

Prav vsi udeleženci delavnic boste v dar prejeli strip Samire Kentrić z naslovom Pismo Adni, ki bo izšel v okviru letošnjega festivala. Zmagovalna ekipa pa poleg tega prejme še posebno nagrado.

pismo_adni

 

 

 

Pokaži dogodke

Fabula pred fabulo 2016

Fabula pred fabulo 2016

Dogodki: 3

Pred uradnim začetkom festivala bodo trije februarski četrtki rezervirani za Fabulo pred Fabulo, ki bo letos gostovala na treh različnih koncih, v Sloveniji in Italiji.

V okviru programa Fabula pred Fabulo se bosta letos zvrstila dva literarna in en filmski večer. Tudi dogodki pred samim začetkom 13. Festivala Fabula bodo v ospredje postavili letošnji festivalski fokus »Prišleki« in s tem teme tujstva, razseljenosti, begunstva, meje ...:

· četrtek, 11. februar, ob 19:00, knjigarna Goga v Novem mestu: "Zapustiti svoje pleme". Gabriela Babnik in Andrej E. Skubic bosta govorila o svojih najnovejših delih, prva o romanu Intimno (Beletrina, 2015), drugi o noveli Igre brez meja (Modrijan, 2015), ki oba govorita o beguncih in  vseprisotnem, ponekod prikritem, drugič odkritem rasizmu (povezuje Agata Tomažič).

·  četrtek, 18. februar, ob 18:00, se bosta v Mariboru v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1) pogovarjala Vesna Milek in Nino Flisar na temo Kjer pišem, sem doma,

·  četrtek, 25. februarja, ob 19:00 bosta v Trstu gostovala Ervin Hladnik Milharčič in Marija Zidar, glavni igralec in koscenarist ter režiserka in koscenaristka dokumentarnega filma Tihotapci identitete. Pogovoru, ki ga bo moderirala Irena Urbič, bo sledil predpremierni ogled dokumentarca.

Pokaži dogodke

Strokovni dogodki

Strokovni dogodki

Dogodki: 1

Nedelja, 28.2. 14.00-16.00, Galerija Srečišče v hostlu Celica:

Dogodek mreženja za literarne posrednike

Srečanje partnerjev evropskega projekta eLit

Virtualna literarna hiša ELit Literaturhaus Europa združuje institucije iz šestih različnih evropskih držav, ki se posvečajo sodobni evropski literaturi. Pri projektu sodelujejo: iz Slovenije založba in organizator festivalov Beletrina; iz Madžarske Evropska kulturna fundacija Budimpešta; iz Nemčije Literarna hiša Hamburg; iz Velike Britanije Sounds Right London; iz Francije Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris 3; in iz Avstrije NOE Festival und Kino GmbH iz mesta Krems an der Donau, kjer je tudi sedež Literarne hiše ELit.

Stičišče mreže je observatorij sodobne evropske literature, ki se posveča opazovanju, raziskovanju, objavljanju in razpravljanju o literarnem razvoju in novostih pri širjenju literature po Evropi. Observatorij je skupek evropskega literarnega delovanja, v njegovem središču je izmenjava med avtoricami in avtorji ter strokovnjakinjami in strokovnjaki na področju literature. Avtorjem omogoča predstavitev svojega dela na drugih jezikovnih območjih in spoznavanje novih možnosti objavljanja in založništva ter komuniciranja z digitalnimi mediji. Spodbuja literarno prevajanje v druge jezike in razvija inovativne oblike literarnega posredovanja.

Svoje rezultate literarnim izvedencem in za literaturo zainteresirani javnosti predstavljajo v obliki člankov, dosjejev in e-knjig na www.literaturhauseuropa.eu.

Literarna hiša ELit se z različnimi prireditvami posveča posredovanju literature v različnih kulturnih prostorih v Evropi. Organizira srečanja Evropske literarne mladine, Bralne turneje evropskih pisateljev, delavnice za mlade pisatelje in Dneve Evropske Literature (Wachau, Avstrija).

Pokaži dogodke

Spremljevalni program

Spremljevalni program

Dogodki: 8

Pred in med samim festivalom Fabula 2016 bo potekal pester spremljevalni program. Tudi letos bodo potekali zdaj že tradicionalni Prozni mnogoboji, tokrat kar v 5 različnih mestih širom Slovenije (Kranj, Solkan, Ljubljana, Maribor, Krško).

Serija dogodkov »Fabula pred Fabulo« se bo odvila na tri zaporedne četrtke v februarju in sicer 11. v Novem mestu, 18. v Mariboru in 25. v Trstu. Več o programu najdete na tej povezavi.

Tudi med festivalom se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov, ki bodo posvečeni letošnjemu festivalskemu fokusu »Prišleki« in tematiki begunske krize. Spremljali boste lahko okrogle mize, javne razprave, predstavitve in pogovore od izidu novih knjig …

Zadnja februarska in prva marčevska nedelja pa bosta letos namenjeni izmenjavi knjig in modnih dodatkov. 28. februarja in 6. marca bo v Galeriji DLUL na Bregu 22 potekala Beletrinina izmenjevalnica z zanimivimi gosti.

Pokaži dogodke