Peter Vermeersch (Belgija)

Peter Vermeersch je profesor politologije na Univerzi v Leuvnu. Pri delu se ukvarja predvsem z etnično mobilizacijo, politiko manjšin in nacionalizmom v centralni Evropi in na Balkanu. Je avtor knjig The Romani Movement: Minority Politics and Ethnic Mobilization in Contemporary Central Europe in The Peace Front: Ethnic Conflict and International Intervention. Članke objavlja v številnih priznanih akademskih revijah. Je član odbora flamskega PENa, objavlja eseje z vseh področij znanosti.

Peter Vermeersch je decembra in januarja bival v Ljubljani in (na)pisal esej o letošnji naslovni temi festivala, z naslovom »Nočni popotniki«. Esej bo preveden v slovensščino in angleščino in broširano natisnjen ter na voljo v digitalni obliki od 15. februarja na spletni strani festivala. Vsi obiskovalci debate Barbari pred vrati (29.2. ob 18.00, Klub CD) bodo knjižico z esejem ob nakupu vstopnice prejeli v Cankarjevem domu (na blagajni ob nakupu/predložitvi vstopnice ali neposredno na dogodku).

»Splošno sprejeta razločevanja so tragične redukcije. Perspektivi, ki svet ločuje na nas in na druge, na civilizirane in na barbare, manjka tako smisla za realnost kot domišljije.«

Peter Vermeersch

 

Vermeersch_splet