Cees Nooteboom (Nizozemska)

Cees Nooteboom (1933) velja za enega najpomembnejših sodobnih nizozemskih avtorjev, ki uživa velik ugled tudi na tujem, saj so njegovi odmevni romani (mdr. Rituali (Rituelen), Naslednja zgodba (Het volgende verhaal), Vsi sveti (Allerzielen), Raj izgubljeni (Paradijs verloren)), zbirke kratke proze, pesmi in potopisi (npr. Stranpoti do Santiaga (De omweg naar Santiago)) prevedeni v več kot 20 jezikov. Za svoje delo je prejel več prestižnih nagrad, leta 2009 tudi najpomembnejšo nagrado nizozemske književnosti, Prijs der Nederlandse Letteren. 

 

Raj izgubljeni

Raj izgubljeni poveže na videz nepovezani zgodbi dveh neznancev: Brazilke Alme, ki skuša v Avstraliji preboleti travmo iz rodne dežele, in nizozemskega literarnega kritika Erika, za katerega je življenje izgubilo sleherni smisel in se v deželi aboriginov znajde po službeni dolžnosti. S humorjem, referencami na znamenita dela svetovne literature in številnimi skrivnostmi mitoloških razsežnosti pripoved raziskuje globino vpliva, ki ga ima lahko kratko naključno srečanje na potek naših življenj v času, ko je raj že davno izgubljen.


Prevod: Mateja Seliškar Kenda

Mateja Seliškar Kenda je končala študij primerjalne književnosti, francoščine in nizozemskega jezika in na FF doktorirala z disertacijo o nizozemski in flamski avantgardistični poeziji. Prevaja nizozemsko in francosko literaturo za mladino in odrasle. Uredila in prevedla je izbore nizozemske in flamske kratke proze in poezije, za svoje delo pa je prejela več štipendij Društva slovenskih književnih prevajalcev, Javne agencije za knjigo ter Nizozemskega in Flamskega literarnega sklada.

nooteboom_k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Beletrina 2016, 10,00€)