"Zapustil jo bom; moram jo.

Le da ne nocoj."

Hanif Kureishi: Polnoč ves dan 

Literature sveta – Fabula 2012

Festival Literature sveta - Fabula bo v letu 2012 že devetič zapored v Ljubljano pripeljal vrhunsko literaturo, priznana pisateljska imena in zanimiv spremljevalni knjižni program.

Na festivalu bodo z nami ugledni avtorji iz Slovenije in z vsega sveta, ki se bodo na literarnih večerih v klubu Cankarjevega doma pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju in brali iz svojih del. Tako se nam bodo v času festivala pridružili pisatelji Hanif Kureishi, Leena Krohn, Amitav Ghosh, Mihail Šiškin, Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnović. Njihove obiske  bodo seveda pospremili izidi njihovih del v slovenskem jeziku. Poleg literarnih nastopov gostujočih avtorjev, ki bodo, kot vsa leta doslej, osrednji festivalski dogodki,  bo pripravljen tudi pester program, namenjen najrazličnejšim generacijam bralcev.

Letos je strokovni festivalski fokus namenjen družbeno angažirani literaturi, ki predstavlja precejšen del svetovne in tudi slovenske literature zadnjih dveh desetletij, ob tem pa se bomo na okrogli mizi s priznanimi slovenskimi strokovnjaki ozrli tudi v čas družbeno angažirane proze med svetovnima vojnama. Mednarodni simpozij bomo namenili Franzu Kafki, enemu najbolj zanimivih in provokativnih klasikov svetovne književnosti. Po njegovih delih so snemali filme režiserji svetovnega slovesa, kot npr. Orson Welles, njegove like pa so v filmih upodabljali največji zvezdniki.

Del programa bomo namenili tudi najmlajšemu občinstvu, ki ga bomo s pomočjo pravljičarjev popeljali v čarobni svet branja in knjig, srednješolce pa bomo povabili k pisanju kratkih zgodb in najboljše seveda tudi nagradili. Pozabili pa nismo niti na tiste, ki jim težke življenjske okoliščine ne omogočajo obiska festivala, zato bomo skupaj z znanimi dramskimi igralci obiskali nekatere bolnišnice, domove za starejše in krizne centre.

 

27. februarja se bodo ponovno odprla vrata  festivala  Literature sveta - Fabula in vabimo vas, da z nami vstopite v svet literature.

 

 

.