"Zapustil jo bom; moram jo.

Le da ne nocoj."

Hanif Kureishi: Polnoč ves dan 

Program

Literarni večeri z gosti Fabule

Literarni večeri z gosti Fabule

Dogodki: 6

Na literarnih večerih v Klubu Cankarjevega doma bodo osrednji gostje Fabule 2012 brali iz svojih del in se pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju. Odlomke iz njihovih del bodo brali znani dramski igralci, o najnovejših prevodih njihovih del v slovenščino ter o nekaterih drugih aktualnih temah pa se bodo z avtorji pogovarjali izbrani literarni strokovnjaki.

Pokaži dogodke

Mednarodni simpozij o Franzu Kafki

Mednarodni simpozij o Franzu Kafki

Dogodki: 1

Franz Kafka (1883-1924) velja za enega najbolj znanih in aktualnih klasikov svetovne književnosti. Postal je literarna legenda, čeprav je v času svojega življenja objavil le manjši del svojega opusa. Cenijo ga bralci po vsem svetu, zdaj pa njegova dela v celoviti in izčrpni zbirki končno prihajajo tudi med slovenske ljubitelje literature. Zbirka, ki bo štiri leta izhajala v sklopu izdaj Beletrine, bo obsegala enajst knjig, večinoma pa bo šlo za prvič objavljene ali nove prevode, ki bodo bralce popeljali skozi vse plasti Kafkovega dela in življenja.

Na simpoziju bo svoje prispevke predstavila vrsta uglednih poznavalcev Kafke iz Slovenije in tujine.

KAFKA NA FILMU

V okviru spremljevalnega programa festivala bomo v sodelovanju s Cankarjevim domom med 22. in 26. februarjem pripravili tudi filmski fokus Kafka na filmu, v katerem bomo obiskovalcem ponudili ogled nekaterih največjih filmskih mojstrovin, posnetih po literarni predlogi Kafkovih del.

Pokaži dogodke

Fokus: Družbeno angažirana literatura

Fokus: Družbeno angažirana literatura

Dogodki: 3

Fokus: Angažirana literatura

Živimo v času velikih družbenih in gospodarskih sprememb, ki v zadnjih desetletjih pretresajo evropsko in svetovno javnost. Divjanje kapitalizma, ki doživlja svoj vrhunec v svetovni gospodarski krizi, množične migracije posameznikov, ki so v upanju na boljše življenje pripravljeni privzeti nove navade in zaživeti v novem jeziku , vse večje socialne razlike ... Vsi ti dejavniki se odražajo tudi v sodobni svetovni in slovenski literaturi, zato smo se odločili letošnji festivalski fokus nameniti angažirani literaturi.

 

Pokaži dogodke

Podelitev Dnevnikove fabule

Podelitev Dnevnikove fabule

Dogodki: 1

Dnevnikova fabula je edina slovenska literarna nagrada za najboljšo izvirno knjižno zbirko kratke proze,izdana v zadnjih dveh letih. Strokovna žirija v knjižni beri leta izbere osem in zatem štiri nominirance, izmed katerih na slovesni podelitvi v okviru festivala Fabula nagradi avtorja najboljše zbirke kratke proze. Nagrado so doslej prejeli: Nejc Gazvoda (2006), Katarina Marinčič (2007), Maruša Krese (2008), Peter Rezman (2009) in Vesna Lemaić (2010), letošnji zmagovalec pa bo znan 14. aprila.

Pokaži dogodke

Spremljevalni program

Spremljevalni program

Dogodki: 6

Prozni mnogoboji

V sklopu serije dogodkov, ki so doslej že šestkrat preplavili mnoga slovenska mesta, je nastopilo več kot 360 avtorjev, ki so občinstvo navdušili, šokirali, očarali in nasmejali. Vedno znova se je izkazalo, da je zgodbarstvo še kako živo med slovenskimi amaterskimi pisatelji, čeprav med nastopajočimi ni manjkalo tudi nekaterih znanih pisateljskih imen. Mnogoboji so postali sinonim za pestro literarno druženje in mnogokrat tudi odskočna deska v slovenski literarni svet. Prozni mnogoboji bodo v letu 2012 oživili pet literarnih odrov po Sloveniji, in sicer v Novem mestu, Ljubljani, Kopru, Celju in Kranju. FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV, kjer se bodo soočile zmagovalne trojice petih mnogobojev, bo letos potekalo v Ljubljani. Žirija treh literarnih strokovnjakov bo izbrala zmagovalno zgodbo, ki bo objavljena v reviji Literatura. Na finalnem proznem mnogoboju bo žirija mladih literarnih kritikov tudi razglasila zmagovalca spletnega natečaja za srednješolce.

  Literarni portal Airbeletrina, ki  nas oskrbuje s svežimi in novimi pogledi na literarno dogajanje pri nas in po svetu, bo prisoten tudi na festivalu Fabula 2012.  Festivalsko dogajanje boste lahko na njihovi spletni strani spremljali tudi prek napovednikov, reportaž, fotografij in videoposnetkov.

LITERARNI NATEČAJ ZA SREDNJEŠOLCE

V sodelovanju s spletnim portalom AirBeletrina bomo organizirali literarni natečaj, ki se tematsko navezuje na letošnji festivalski fokus. Učence in dijake bomo pozvali, naj napišejo kratko zgodbo, v kateri bodo obravnavali problematiko, ki sem jim zdi v njihovem okolju najbolj pereča. Žirija, sestavljena iz mladih literarnih kritikov, ki redno sodelujejo z literarnim portalom AirBeletrina, bo izbrala najboljšo kratko zgodbo, slavnostna razglasitev zmagovalcev pa bo na finalnem proznem mnogoboju v Kavarni SEM.

Fabula za najmlajše - Varietejček na Fabuli

Brezplačni otroški program Varietejček za otroke med 3. in 7. letom vsako soboto vabi k branju knjig v bralnih gnezdih, ogledu predstav in ustvarjanju na ustvarjalnih delavnicah. V marcu se priključuje festivalu Fabula.

 

 

 

 

Pokaži dogodke

Življenje Roberta Walserja skozi predavanje in film

Življenje Roberta Walserja skozi predavanje in film

Dogodki: 3

Brez opisa

Pokaži dogodke

Srečanja ob "dnevu zmage"

Srečanja ob

Dogodki: 5

Na letošnjem festivalu bomo posebno pozornost namenili slovenskim avtorjem. Vsakemu izmed gostov, ki bodo v okviru festivalskega fokusa Družbeno angažirana literatura nastopili na enem od osrednjih literarnih večerov v Cankarjevem domu, kjer se bodo pogovarjali predvsem o novi knjigi, ki bo izšla prav ob festivalu, bomo namenili poseben literarni večer, za katerega si bodo avtorji sami izbrali sogovornika - pisatelja, prevajalca, novinarja, s katerim bo potekal pogovor o avtorjevi izkušnji literature. Izbiro prizorišča bomo prepustili nastopajočim, saj poleg prijetnega vzdušja tako za udeležence pogovora kot tudi za občinstvo tovrstni dogodki prinesejo svež literarni duh na nova, za literarne dogodke včasih še neodkrita prizorišča.

Pokaži dogodke

Otroški program

Otroški program

Dogodki: 2

Fabula za najmlajše - Varietejček na Fabuli
Brezplačni otroški program Varietejček za otroke med 3. in 7. letom vsako soboto vabi k branju knjig v bralnih gnezdih, ogledu predstav in ustvarjanju na ustvarjalnih delavnicah. V marcu se priključuje festivalu Fabula.

Varietejček: Zgodbe iz gozda
V slovenskih ljudskih pravljicah je lisica zvica, zajec strahopeten, medved velja za najbolj strašno žival v gozdu. Katere živali pa nastopajo v ruskih, finskih, indijskih pravljicah? In kakšne so? Živalske pravljice od vsepovsod bosta pripovedovali pripovedovalki Ana Duša in Špela Frlic.

Sobota, 3. 3. 2012 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1
Varietejček: Čirule, Čarule, Puf, gledališko-improvizacijska nanizanka
Producenti: Pripovedovalski Variete, Bimbo Teater in Grand hotel Union
Čirule, Čarule in Puf so trije klovni, trije junaki iz pravljice, ki vsem nam znane zgodbe razumejo čisto po svoje. Otroci bodo lahko izbrali zgodbo, ki jo bodo junaki uprizorili, telovadili bodo s Čarulom, pomagali Čirulu uprizoriti športno tekmovanje in Pufu rešiti uganke, ki ji jih bosta zastavila Čirule in Čarule.
Igrajo: Urška Mlakar, Juš Milčinski in Gregor Moder.

Sobota, 10. 3. 2012 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1
Varietejček: Jordan Sofist in Keni Buča, gledališka nanizanka
Produkcija: Pripovedovalski Variete in Grand hotel Union

Jordan, učenjak, je končno našel prijatelja po svoji meri: Kenija, znanstvenika, eksperimentatorja, divjega preizkuševalca novega in neznanega. Jordan razmišlja, Keni pa preizkuša. Tokrat ju bo zanimalo, kako nastane knjiga. Igrata: Damjan M. Trbovc in Rok Kunaver.
Po predstavi bodo ustvarjalne delavnice. Vstop je prost.

Pokaži dogodke

Finale proznih mnogobojev

Finale proznih mnogobojev

Dogodki: 1

V sklopu serije dogodkov, ki so doslej že šestkrat preplavili mnoga slovenska mesta, je nastopilo več kot 360 avtorjev, ki so občinstvo navdušili, šokirali, očarali in nasmejali. Vedno znova se je izkazalo, da je zgodbarstvo še kako živo med slovenskimi amaterskimi pisatelji, čeprav med nastopajočimi ni manjkalo tudi nekaterih znanih pisateljskih imen. Mnogoboji so postali sinonim za pestro literarno druženje in mnogokrat tudi odskočna deska v slovenski literarni svet. Prozni mnogoboji bodo v letu 2012 oživili pet literarnih odrov po Sloveniji, in sicer v Novem mestu, Ljubljani, Kopru, Celju in Kranju. FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV, kjer se bodo soočile zmagovalne trojice petih mnogobojev, bo letos potekalo v Ljubljani. Žirija treh literarnih strokovnjakov bo izbrala zmagovalno zgodbo, ki bo objavljena v reviji Literatura.

Pokaži dogodke