Literature sveta – Fabula 2014

V pričakovanju obiska pisatelja Michela Houellebecqa, se je zaključil festival FABULA

 

V Ljubljani je med 26. februarjem in 8. marcem že enajsto leto zapored potekal eden največjih literarnih dogodkov pri nas – mednarodni festival Literature sveta – Fabula 2014. Osrednji festivalski dogodki so bili tudi letos literarni večeri z uglednimi avtorji z vsega sveta in iz Slovenije.

 Z nami so bili pisatelji Péter Esterházy (Madžarska), Juan Goytisolo (Španija), Jacqueline Raoul-Duval (Francija), Thomas Brussig (Nemčija) in slovenski predstavniki Gabriela Babnik, Nejc Gazvoda, Alojz Ihan, Vesna Lemaić in Miha Mazzini. Ob tej priložnosti so izšla tudi njihova knjižna dela v slovenskem jeziku, ki so ljubiteljem literature tudi po festivalu na voljo v večini slovenskih knjigarn po izjemni, vsakomur dostopni ceni 5 evrov.

 Rekordna obiskanost dogodkov je zagotovo odraz privlačnih pisateljskih gostov, hkrati pa tudi zelo aktualnega festivalskega fokusa. Med najbolj obiskanimi dogodki zato niso bili le literarni večeri z osrednjimi gosti, ampak tudi večina dogodkov iz festivalskega fokusa, ki je bil letos namenjen različnim obrazom svobode. Izbrani avtorji, strokovnjaki in literarni kritiki so na dogodkih osvetlili različne aktualne tematike, od (navidezne) svobode, ki nam jo omogoča splet, medijske svobode in svobode, ki nam jo dajejo subkulture ali pravljice, do svobode izbire, ki ji podlegamo zlasti v sferi potrošništva, pa tudi pri večini drugih odločitev, ki jih v življenju sprejemamo.

 Kako različni so lahko pogledi na svobodo, si je bilo mogoče ogledati tudi v filmskih predstavah, del programa pa je namenjen najmlajšemu občinstvu, ki so ga izkušeni pravljičarji popeljali v čarobni svet knjig in branja. Vsako leto bolj priljubljen in prepoznaven dogodek pa ostaja tudi letos finale Proznih mnogobojev.

 V okviru projekta Razširimo obzorja kulturnega, ki prav tako poteka pod okriljem Beletrine, smo posebno pozornost namenili tudi tistim, ki so jim tovrstni dogodki in prireditve navadno težje dostopni ali pa sploh ne: osrednji festivalski dogodki v Cankarjevem domu so bili prilagojeni tudi posameznikom z različnimi oviranostmi.

Čeprav se je festival 8. marca v Klubu Cankarjevega doma slavnostno zaključil s pogovorom Razkriti obrazi svobode, na katerem so se o svoji najnovejši istoimenski knjigi z Boštjanom Naratom pogovarjali slovenski avtorji, nas konec marca čaka še en festivalski dogodek. V Ljubljano namreč z malce zamude prihaja francoski avtor Michel Houellebecq, ki se bo v Kinu Šiška predstavil v četrtek, 27. marca ob 20. uri. Vstopnice po ceni 2€ so že na voljo na blagajni Kina Šiška ter preko spletne prodaje. Več informacij najdete tukaj.

 

Vljudno vabljeni! 

 

 

 Uspešno izvedbo festivala, ki je tudi letos potekal v organizaciji Beletrine, sta s sofinanciranjem omogočila Mestna občina Ljubljana in Javna agencija Republike Slovenije za knjigo, glavni medijski sponzor je bil Radio Slovenija, festivala pa ne bi bilo brez zvestega koproducenta, Cankarjevega doma.

 

 

Fesivalski katakog si lahko ogledate na tej povezavi

 

banner-anim2