Program

Literarni večeri z gosti Fabule

Literarni večeri z gosti Fabule

Dogodki: 6

Na literarnih večerih v Klubu Cankarjevega doma bodo osrednji gostje Fabule 2014 brali iz svojih del in se pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju. Odlomke iz njihovih del bodo brali znani dramski igralci, o najnovejših prevodih njihovih del v slovenščino ter o nekaterih drugih aktualnih temah pa se bodo z avtorji pogovarjali izbrani literarni strokovnjaki.

Pokaži dogodke

Fokus: Razkriti obrazi svobode

Fokus: Razkriti obrazi svobode

Dogodki: 11

Svoboda ima tisoč obrazov. O njej so razpravljali že antični in srednjeveški misleci, če pa danes vtipkamo besedo 'svoboda' v kateri koli spletni brskalnik, bomo našli na tisoče citatov znanih in manj znanih osebnosti, ki vsak po svoje razlagajo ta pojem. V globaliziranem  svetu, ki mu vlada (vse bolj divji) kapitalizem, govorimo o 'svobodnem' trgu, meje se (vsaj navidezno) odpirajo, z internetom so neskončne količine podatkov vsem na dosegu z  enim samim klikom ... Pa je to res svoboda? Poraja se vse več dvomov in pomislekov o resnični svobodi odločanja, o svobodi ustvarjanja ... Se umetniki dandanes res počutijo svobodne? Je res svoboda današnjega časa denar? Je ustvarjanje v navidezno svobodnih časih lažje kot v časih družbenih in političnih pritiskov in omejitev? Na festivalu Literature sveta – Fabula 2014 bomo razkrivali obraze svobode z različnih zornih kotov in se o njih pogovarjali z ustvarjalci, strokovnjaki in teoretiki.

 

Pokaži dogodke

Spremljevalni program

Spremljevalni program

Dogodki: 5

Prozni mnogoboji

 

Osrednji spremljevalni projekt festivala Fabula 2014 bodo že tradicionalni Prozni mnogoboji, serija dogodkov, na katerih izbiramo najboljšo kratko zgodbo. Letos bodo zgodbe zatresle pet odrov v različnih slovenskih krajih, veliki finale pa se bo odvil v Ljubljani. Prozni mnogoboji bodo tako že osmič zapored poskrbeli za pestra zimska literarna druženja:

 

- v sredo, 5. 2., ob  20.uri v Ljubljani (Kavarna SEM)   

- v četrtek, 6. 2., ob 19. uri v Novem mestu (Knjigarna Goga)    

- v petek, 7. 2., ob 19. uri v Kranju (Layerjeva hiša)

- v torek, 11. 2., ob 19. uri v Celju (Knjigarna Antika)

- v četrtek, 13 .2., ob 19. uri v Kopru (Dom knjige)

 

Vse večere bo povezoval Boštjan Gorenc - Pižama.

 

Veliki finale, na katerem bodo nastopili finalisti petih predvečerov, bo  3. 3. 2014, ob 20.00 v Kavarni SEM v Ljubljani.

Fabula pred Fabulo

Že pred začetkom festivala Fabula bomo s serijo literarnih večerov po vsej Sloveniji, ki bodo potekali v zadnjih tednih februarja 2014, aktivno napovedovali festivalsko dogajanje v različnih slovenskih mestih. K sodelovanju smo pritegnili nekatere slovenske knjižnice in knjigarne, v katerih bodo izbrani slovenski avtorji predstavili svoje najnovejše knjige.

Dogodki:

 

 

Torek, 11. februarja ob 18.30, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 

 

Pogovor z Mihom Stoparjem, avtorjem romana Herman Vitežnik

 

 

Povezuje: Mitja Čander

 

 

 

 

 

Četrtek, 20. februarja ob 18.30, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

 

 

Glasbeno-literarni večer s Ferijem Lainščkom ob izidu njegovega 20. romana Orkester za poljube

 

 

Povezuje: Carmen L. Oven

 

 

Glasbena spremljava: pevka Ditka

 

 

 

 

 

Sreda, 26. 2. 2014 ob 19. uri, Dom kulTure Muzikafe, Ptuj

 

 

Večer s pisateljem in režiserjem Nejcem Gazvodo

 

 

 

 

Pokaži dogodke

Otroški program

Otroški program

Dogodki: 4

Varietejček je program za promocijo branja med najmlajšimi, ki ga že četrto leto zapored pripravlja Pripovedovalski Variete v sodelovanju z Grand hotelom Union. Program poteka obe festivalski soboti med 11.00 in 13.00 v kavarni Grand hotela Union in je sestavljen iz bralnih gnezd, pravljične predstave oziroma pripovedovanja pravljic in kreativnih delavnic.

Pripovedovalski Variete že več let aktivno razvija sodobno odrsko pripoved, namenjeno tako najmlajšemu občinstvu, a tudi nekoliko starejšemu. Vodita ga pripovedovalki Špela Frlic in Ana Duša, pogosto pa se jima pridružijo tudi kolegi, ki so izšli iz pripovedovalskega kolektiva Za 2 groša fantazije.  

Varietejček: Čirule, Čarule, Puf

Igrajo: Urška Mlakar, Juš Milčinski, Gregor Moder

Čirule, Čarule in Puf so trije pravljični liki, ki vse splošno znane pravljične zgodbe razumejo malce drugače. Pepelka se naokrog vozi s traktorjem, Peter Pan obožuje telenovele in Rdeča kapica pojé volka. Tudi tokrat bodo lahko otroci sami izbrali zgodbo, telovadili s Čarulom in pomagali Pufu reševati uganke.

Predstavi sledijo ustvarjalne delavnice. Vstop je prost.

Sobota, 1. marca 2014 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1

Varietejček: Vroča župa

Pripovedujeta: Rok Kosec in Goran Završnik

Pripovedovalski dvojec Vroča župa, ki ga sestavljata pripovedovalec in špiker Radia Študent Rok Kosec in glasbenik in improvizator Goran Završnik, je svojo pripovedovalsko pot začel znotraj kolektiva Za 2 groša fantazije. Za CD-je Za 2 groša fantazije, ki so izhajali kot priloge revij Ciciban in Cicido, sta ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Lonec bi šel, pa nima nog, Zajec dela za lisico, O osličku, ki je šel pogledat svet … Nekatere bomo lahko spet v živo slišali v tokratnem Varietejčku.

Predstavi sledijo ustvarjalne delavnice. Vstop je prost.

 

Sobota, 8. marca 2014 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1

Pokaži dogodke

Finale proznih mnogobojev

Finale proznih mnogobojev

Dogodki: 1

V sklopu serije dogodkov, ki so doslej že šestkrat preplavili mnoga slovenska mesta, je nastopilo več kot 360 avtorjev, ki so občinstvo navdušili, šokirali, očarali in nasmejali. Vedno znova se je izkazalo, da je zgodbarstvo še kako živo med slovenskimi amaterskimi pisatelji, čeprav med nastopajočimi ni manjkalo tudi nekaterih znanih pisateljskih imen. Mnogoboji so postali sinonim za pestro literarno druženje in mnogokrat tudi odskočna deska v slovenski literarni svet. Prozni mnogoboji bodo v letu 2013 oživili pet literarnih odrov po Sloveniji, in sicer v Novem mestu, Ljubljani, Kopru, Celju in Kranju. FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV, kjer se bodo soočile zmagovalne trojice petih mnogobojev, bo letos potekalo 7. marca ob 20. uri v Kavarni SEM v Ljubljani. Žirija treh literarnih strokovnjakov bo izbrala zmagovalno zgodbo, ki bo objavljena v reviji Literatura.

Pokaži dogodke





banner-anim2