Avtorji in knjige

Barbara Simoniti

Barbara Simoniti (1963) je pesnica, pisateljica in prevajalka. Leta 1995 je doktorirala iz literarnih znanosti. Izdala je štiri pesniške knjige: Zatišnost (1997), Zlati dež (2000), Sončni obrat (2011) in Voda (2012), knjigo novel Razdalje (1998), v strokovno knjigo predelan doktorat Nonsens (1998), knjigo za otroke Močvirniki, Zgodbe iz Zelene Dobrave, z ilustracijami Petra Škerla (2012) in slikanico Andrej Nespanec, prav tako z ilustracijami Petra Škerla (2014). Za Močvirnike je prejela Levstikovo nagrado 2013 in znak zlata hruška 2013 ter se uvrstila med pet finalistov za nagrado večernica 2013. Po izboru Mednarodne mladinske knjižnice iz Münchna so se Močvirniki uvrstili v njihov izbor 250 najboljših knjig za mladino z vsega sveta, imenovan Bele vrane 2013.

 

Clément Bénech

Clément Bénech (1991) je mlajši francoski avtor. Na znameniti Sorboni je študiral sodobno literaturo in med študijem preživel šest mesecev v Berlinu. Pravi, da ga je k pisanju spodbudilo branje romanov nedavnega Nobelovega nagrajena Patricka Modiana. Je tudi avtor bloga clementbenech.tumblr.com in mu lahko sledimo na twitterju. Leta 2013 je izšla njegova prva knjiga, kratek roman L'été slovène. Prihodnje leto bo izšel še njegov drugi roman Lève-toi et charme.

Preberi več: Clément Bénech

   

Desa Muck

Desa Muck (1955) je igralka, televizijska voditeljica, publicistka in mladinska pisateljica. Kot literarna ustvarjalka je poznana po svojih zgodbah, podlistkih, novelah, kolumnah in radijskih igrah. Najbolj znana pa je po pisanju proze. Za odrasle je napisala romana Panika (2003) in Peskovnik boga otroka (2006). Izjemno priljubljena pa so tudi njena dela za otroke. Leta 1998 je prejela nagrado večernica za knjigo Lažniva Suzi. Za zbirko Anica je leta 2005 prejela Levstikovo nagrado, kar štirikrat pa je bila ista zbirka izbrana za najbolj priljubljeno v akciji Moja najljubša slovenska knjiga po izboru mladih bralcev. Zelo priljubljena je tudi njena zbirka knjig za mladino Blazno resno.

 

 

Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov (1968) je pesnik, pisatelj in dramatik ter eden najbolj prevajanih bolgarskih avtorjev po letu 1989. Ima doktorat znanosti, je glavni urednik tednika za kulturo in književnost Literaturen vestnik, na Novi bolgarski univerzi predava sodobno bolgarsko književnost. Živi in dela v Sofiji. Avtor je za svoja dela prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade. Njegov romaneskni prvenec Naravni roman (Естествен роман, 1999) je v Bolgariji doživel devet izdaj in je preveden v 22 jezikov (v slovenščini je izšel leta 2005 pri Študentski založbi). Za roman Fizika žalosti je prejel nagrado za bolgarski roman leta (2011/2012), ki jo podeljuje Narodni fond 13 stoletij Bolgarije, nacionalno književno nagrado Hrista G. Danova za najboljše prozno delo (2012), nagrado mesta Sofija za književnost (2012) in nagrado bralcev cvet Helikona (2012) za najbolje prodajano knjigo v letu 2012.

Preberi več: Georgi Gospodinov

   

Janice Galloway

Janice Galloway (1955) je pisateljica za katero pravijo, da je že zasedla svoje mesto na seznamu škotskih klasikov, je ena izmed bolj opaznih predstavnic sodobne škotske literature. Do zdaj je izdala več romanov in zbirk kratkih zgodb, dve avtobiografiji, njene zgodbe redno izhajajo v antologijah. Poleg tega piše tudi oddaje za škotski BBC in veliko sodeluje z glasbeniki, saj je tudi sama glasbenica, kar je opazno tudi v njenih delih, ki jih zaznamujejo ritmičnost jezika, temačen humor in pikrost, s katerimi se loteva urbanih zgodb in težav vsakdana sodobnega človeka. Pri pisanju ni fokusirana zgolj na škotsko pokrajino, s čimer ji uspe dosegati bralce po vsem svetu.

Preberi več: Janice Galloway

 

Milan Dekleva

Milan Dekleva (1946) je pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec. Njegova prva pesniška zbirka Mushi, mushi (1971) velja za prvo slovensko zbirko haikujev. Za otroke piše dramska dela, prozo in tudi lutkovne in radijske igre, pesmi, pripovedi in muzikale. Milan Dekleva je za svoja dela prejel številne nagrade, med njimi Jenkovo nagrado (1990) za pesniško zbirko Odjedanje božjega, Rožančevo nagrado (1999) za zbirko esejev Gnezda in katedrale, Veronikino nagrado (2003) za zbirko pesmi Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca?, nagrado kresnik (2006) za roman Zmagoslavje podgan in Prešernovo nagrado (2006) za življenjsko delo. Na področju otroške literature je prejel nagrado desetnica (2011) za delo Pesmarica prvih besed in Častno listino IBBY (2010) za prevod slikanice Julie Donaldson Bi se gnetli na tej metli.

   

Mojca Kumerdej

Mojca Kumerdej (1964) je pisateljica in umetnostna, pretežno plesna kritičarka Študirala je filozofijo in sociologijo kulture na ljubljanski filozofski fakulteti. Od leta 1988 redno piše v različne intelektualne in umetniške revije, kot so Problemi, nekdanji Razgledi in Maska, zlasti pa v časopis Delo, v katerem s kolumnami, članki, intervjuji in kritikami pronicljivo beleži dogajanje v sodobnem plesu, gledališču, performansu, filmu in literaturi. Leta 2001 je izšel njen romaneskni prvenec Krst nad Triglavom, leta 2003  knjiga kratkih zgodb z naslovom Fragma (2003), leta 2011 pa je izšla zbirka kratkih zgodb Temna snov. Njene kratke zgodbe so bile prevedene že v številne jezike in bile objavljene v dveh antologijah slovenske kratke proze. Leta 2006 je bila nagrajena s kristalom vilenica.

 

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin, ki je izšel ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne in takoj vzbudil zanimanje vseh pomembnejših svetovnih založb.

Preberi več: Stefan Hertmans

   

Žiga X. Gombač

Žiga X. Gombač (1976) je svojo kariero začel kot glasbeni novinar, kasneje je kot medijski multipraktik sodeloval in še vedno sodeluje s številnimi domačimi in tujimi mediji.

Leta 2002 je začel svoje zgodbe in pesmi za otroke objavljati v različnih otroških revijah, leta 2008 pa je izšla njegova knjiga Jastrebov let, mladinska eko kriminalka, prva iz zbirke Kompanjoni. Leta 2012 je začela izhajati še druga priljubljena Gombačeva zbirka Živa iz muzeja, ki nastaja v skupnem projektu z Narodnim muzejem Slovenije in je v letošnjem šolskem letu nepogrešljiv sopotnik vseslovenskega projekta opismenjevanja Megakviz. Med njegova vidnejša dela spadajo tudi stripovske knjige Dnevnik legionarja Primusa, Primer Gala Matrice, Tisa reši svet, strip Dan ko je izginil ljubljanski Grad, slikanica Skrivnosti mladih levov ter večkrat razprodana in ponatisnjena soavtorska knjiga za odrasle bralce Ultrablues.

Žiga X. Gombač je danes zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih mladinskih pisateljev.