Mlada fabula

Mlada fabula

Z letošnjim letom uvajamo festivalsko podznamko Mlada Fabula, ki bo združevala vse dogodke namenjene otrokom in predvsem mladostnikom. Zavedamo se, da so starejši osnovnošolci in srednješolci ne le najtežje dosegljiva skupina na področju bralne kulture, temveč na nek način tudi najbolj zapostavljena. Zato bomo v tokratni izvedbi festivala, pa tudi v naslednjih edicijah, prav njim namenjali več pozornosti. Prvi korak k temu je tudi knjiga slovenskih avtorjev, ki je vsako leto vezana na festivalski fokus, letos pa je prvič posvečena mladim bralcem, zgodbe zanjo pa so prispevali Žiga X. Gombač, Barbara Simoniti, Desa Muck, Milan Dekleva in Mojca Kumerdej (spremno besedilo prof. dr. Milena Mileva Blažič).

Vezano na knjigo slovenskih avtorjev, Moč lažnega, bomo izvedli nagradni literarni natečaj za tretjo triado osnovnih šol, v okviru katerega učenci pišejo 'Pismo avtorju', navezano na izbrano zgodbo izbranega avtorja. Izbor pisem bo razstavljen v Cankarjevem domu (5. 3. - 12. 3.), v Štihovi dvorani pa bo 4. marca ob 13.00 z Boštjanom Gorencem - Pižamo razglasitev nagrajena pisma, kjer se bomo pogovarjali tudi z avtorji zgodb. Žirijo za izbor najboljših pisem sestavljajo Gaja Kos, Tina Deu in Špela Pavlič, zasedala pa bo 26. februarja.

Za srednješolce bo na Gimnaziji Poljane potekala literarna delavnica z mentorico Gabrielo Babnik, kjer bodo srednješolci spoznali formi kratke zgodbe in romana ter se posvetili pisanju kratke zgodbe po navdihu romana Slovensko poletje Clémenta Bénecha. Zgodbe po mentoričinem izboru bodo javno objavljene.

Na poljanski gimnaziji se bo zgodil tudi literarni pogovor o literarnem ustvarjanju s tremi pisateljicami, dobitnicami Nagrade za literaturo evropske unije (EU Literature Prize), Gabrielo Babnik, Natašo Kramberger in Lidijo Dimkovsko.

*Program za srednješolce poteka v partnerstvu z evropskim projektom Elit - evropska hiša literature, financiranim v programu Kreativna Evropa.

V okviru programa Mlada fabula  se bomo z najmlajšimi zabavali na prostem - na Bregu -, v nedeljo, 1. marca ob izmenjavi igrač in pripovedovanju zgodb, in v Galeriji DLUL (Breg 22), kjer bo potekala pop-up foto razstava, na ogled do 8. 3. 2015.


Mlado Fabulo programsko usmerjamo tudi v koncept »priložnosti za mlade«, kjer želimo možnost prvih profesionalnih izkušenj ponuditi mladim odraslim, ki na trg dela šele vstopajo: oblikovanje naslovnic, javni nastopi na literarnih večerih (letos s študentkami in študenti AGRFT), festivalska praksa ...


Vabljeni k obisku in sodelovanju!

Datum Naslov Prizorišče Mesto
01.03.2015 - 08.03.2015
11.00 - 13.00
Izmenjava igrač z zgodbami Pripovedovalskega varieteja in pop-up foto razstava Galerija DLUL, Breg 22 Ljubljana
02.03.2015 - 09.03.2015
Literarna delavnica pod mentorstvom Gabriele Babnik Gimnazija Poljane Ljubljana
03.03.2015
14.45 - 16.15
Pišem, torej sem. Pogovor s pisateljicami Gabrielo Babnik, Natašo Kramberger in Lidijo Dimkovsko Gimnazija Poljane Ljubljana