Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov (1968) je pesnik, pisatelj in dramatik ter eden najbolj prevajanih bolgarskih avtorjev po letu 1989. Ima doktorat znanosti, je glavni urednik tednika za kulturo in književnost Literaturen vestnik, na Novi bolgarski univerzi predava sodobno bolgarsko književnost. Živi in dela v Sofiji. Avtor je za svoja dela prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade. Njegov romaneskni prvenec Naravni roman (Естествен роман, 1999) je v Bolgariji doživel devet izdaj in je preveden v 22 jezikov (v slovenščini je izšel leta 2005 pri Študentski založbi). Za roman Fizika žalosti je prejel nagrado za bolgarski roman leta (2011/2012), ki jo podeljuje Narodni fond 13 stoletij Bolgarije, nacionalno književno nagrado Hrista G. Danova za najboljše prozno delo (2012), nagrado mesta Sofija za književnost (2012) in nagrado bralcev cvet Helikona (2012) za najbolje prodajano knjigo v letu 2012.

 

Fizika žalosti

Fizika žalosti je roman, ki smelo raziskuje meje tega žanra in jih tudi presega. Če je bil avtorjev prvenec Naravni roman morda še eksperiment, je Fizika žalosti izredno zrelo delo, ki na novo opredeljuje pojem romanesknega. Predvsem pa je to poetičen roman, delo čuteče duše in odprtega srca, ki nam govori o fiziki in metafiziki bistva človekovega bivanja. Skozi dečkove oči sledimo zgodovini zadnjega stoletja vse do 1. januarja 2012 kakor skozi nekakšen kalejdoskop likov in zgodb. Fizika kot eksaktna znanost o predmetnem svetu, ki nas obdaja, je v tem romanesknem delu soočena z izzivom, razumeti dogajanje, ki je očem skrito, a zato za usodo človeštva nič manj pomembno, nasprotno, je bistveno. V ozadju prefinjenega romanesknega tkanja razbiramo poanto, da svet, kakršen se nam kaže tukaj in zdaj, poleg objektivne znanosti potrebuje tudi literaturo in umetnost, da bi ljudje lahko domislili pot iz zagonetnega labirinta žalostnih usod, v katerih se je zataknil.

 

Prevod: Borut Omerzel

Borut Omrzel se je že v času študija izobraževal tudi v Bolgariji, na univerzi St. Kliment Ohridski v Sofiji in se na povabilo bolgarskega ministrstva za kulturo udeležil šole za prevajalce bolgarščine. Na moskovski univerzi M. V. Lomonosova se je učil tudi ruščine. V slovenščino prevaja sodobno bolgarsko književnost.