Fokus: Moč lažnega

Dogodek 

Naslov:
Kdo zdaj tu laže? Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Alenka Zupančič
Kdaj:
03.03.2015 - 03.03.2015 18.00
Kje:
SNG Drama - Ljubljana
Kategorija:
Fokus: Moč lažnega

Opis

TRIJE FILOZOFI NA VEČERU Kdo tu zdaj laže?

Mladen Dolar, Alenka Zupančič in Slavoj Žižek so v svetu znani kot lacanovska trojka ali kot ključni predstavniki ljubljanske psihoanalitske šole. Filozofski opus vsakega od njih sicer psihoanalizo Jacquesa Lacana povezuje z nemško klasično filozofijo, še posebej tisto G. W. F. Hegla. Pri teh dveh velikih filozofskih ali teoretskih korpusih je pod vprašaj postavljeno tradicionalno in zdravorazumsko razumevanje resnice, s tem pa tudi status laži, prevare in videza.

Na pogovoru z njimi se bomo tako dotaknili vprašanj: kako lahko lažemo z resnico, zakaj ima resnica strukturo fikcije, zakaj lažemo iz vljudnosti, kako so fantazme in iluzije povezane z realnostjo, kako lažno vstopa v realnost sodobne politike, religije ...

Dogodek moderira Jela Krečič.

Cena vstopnice: 5€

Vstopnice so na voljo na blagajni SNG Drame od 21. 2. 2015 naprej. V primeru razprodane dvorane, bo organiziran live-streaming dogodka: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc

Za brezplačne vstopnice sledite FB Beletrina in Airbeletrina.

Novinarske akreditacije sprejema SNG Drama na naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Alenka Zupančič Žerdin je raziskovalka na Inštitutu za filozofijo ZRC SAZU in je gostujoča profesorica na EGS (Saas Fee). Redno predava tudi na drugih pomembnih svetovnih fakultetah, kot je na primer Duke University. V svojem delu se opira na evropsko filozofsko tradicijo (Kant, Hegel, Nietzsche) in na psihoanalitično teorijo Jacquesa Lacana. Polja njene obravnave so tudi teorija komedije in spolnosti. Med njene zadnje monografije sodijo: ETHICS OF THE REAL (Verso Books 2000), THE SHORTEST SHADOW (MIT Press 2003), THE ODD ONE IN (MIT Press 2008), SEKSUALNO IN ONTOLOGIJA (Analecta, 2011).

Mladen Dolar je raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani in gostujoči professor na University of Chicago. Njegov bogat opus zajema področje nemške klasične filozofije, psihoanalitične teorije, teorije opere, glasu in filma. Občasno gostuje tudi na uglednih univerzah, kot je Duke, njegova dela pa izdajajo eminentne tuje založbe, kot sta denimo Suhrkampf in MIT. Njegova zadnja dela so: O SKOPOSTI (Analecta 2002), VOICE AND NOTHING MORE (MIT Press 2006), OFICIRJI, SLUŽKINJE IN DIMNIKARJI (Analecta 2010).

Slavoj Žižek je raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, gostujoči professor na Princeton University in Birkbeck College v Londonu ter redni gost na različnih svetovnih univerzah. V svoji teoriji se loteva nemške klasične filozofije, lacanovske psihoanalize, teorije ideologije in filmske teorije. Njegova zadnja dela, izšla pri pomembnih tujih založbah, so: EVENT (Penguin Books 2014), ABSOLUTE RECOIL (Verso 2014), TROUBLE IN PARADISE (Penguin Books 2014).

Prizorišče

Prizorišče:
SNG Drama