Spremljevalni program

Dogodek 

Naslov:
Kultura = umetniški užitki + ekonomski učinki
Kdaj:
07.03.2016 13.00
Kje:
Kino Šiška - Ljubljana
Kategorija:
Spremljevalni program

Opis

Kultura = umetniški užitki + ekonomski učinki

Javna razprava

Ponedeljek, 7. marec, ob 13:00, Kino Šiška (Komuna)

Ljubljana je pred kratkim prejela stalni Unescov naziv Mesto literature in se tako pridružila Unescovi mreži Kreativnih mest. Slovenija je imela evropsko prestolnico kulture, sodelovala je na svetovni razstavi EXPO v Milanu, na Beneškem bienalu in čez pet let načrtuje nastop na največjem knjižnem sejmu na svetu, v Frankfurtu. Tudi slovenski knjižni sejem je vsebinsko vse močnejši in se internacionalizira, pomembnih mednarodnih manifestacij na področju kulture in kreativnosti je v Ljubljani in po Sloveniji vse več.  Po podatkih zavoda Turizem Ljubljana število kulturnih turistov vsako leto narašča in znaša približno odstotek vseh turistov v mestu.
Zgoraj omenjeno nas je napotilo k temu, da poleg vsega neoprijemljivega kapitala, ki ga kulturni in kreativni sektor imata, premislimo tudi njun možni in dejanski ekonomski učinek. Izhodišče razmisleka: Kultura ni le proračunski porabnik, ampak tudi polnilec državnih proračunov.
Zakaj je ravno to razlog za spodbujanje kulture z javnimi sredstvi? Kolikšen je lahko prispevek kulture h gospodarski rasti ali njeni stabilnosti? Koliko ljudi zaposlujeta slovenski kulturni in kreativni sektor? Ali v Sloveniji merimo (znamo meriti) prispevek kulture v skupen BDP? Ali so ta vprašanja nespodobna in razvrednotijo bistveno - umetniški užitek?
Pogovarjali se bodo: AIDAN CERAR (Regionalni center za kreativne ekonomije ljubljanske regije), MIHA MAZZINI (pisatelj in publicist, podpredsednik SAZOR-ja), EVA MATJAŽ (soustanoviteljica kreativnega centra Poligon in iniciativ Slovenia Coworking in Crowdfunding), NATALIJA MEDICA (MGRT, Direktorat za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo), ANDREJ SRAKAR (Inštitut za ekonomska raziskovanja na EF v Ljubljani)
Pogovor med in z gosti bo usmerjal LENART KUČIĆ (novinar in kolumnist), občinstvo vabljeno k sodelovanju.

kinoika

Prizorišče

Prizorišče:
Kino Šiška