Fabula pred fabulo 2016

Dogodek 

Naslov:
Tihotapci identitete
Kdaj:
25.02.2016 19.00
Kje:
Slovensko stalno gledališče v Trstu (Mala dvorana) - Trst
Kategorija:
Fabula pred fabulo 2016

Opis

Tihotapci identitete. Pogovor in predpremiera dokumentarnega filma v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu

Ervin Hladnik Milharčič in Irena Urbič v pogovoru o življenju na meji, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.

Pogovoru bo ob 20.00 uri sledila predpremierna projekcija istoimenskega dokumentarnega filma, projekcijo bo uvedla režiserka Marija Zidar.


O FILMU:

Tihotapci identitete

52 min, dokumentarni film

Režija: Marija Zidar

Scenarij: Ervin Hladnik Milharčič, Marija Zidar

Produkcija: Društvo ŠKUC, za TV Slovenija, 2015

 

Dokumentarni film Tihotapci identitete je zasnovan kot film ceste, road movie. Spremlja Novogoričana Ervina Hladnika Milharčiča, naše najodličnejše reportersko pero, ki skupaj s svojim defenderjem potuje po obeh straneh današnje slovensko-italijanske meje, nekdanjem območju prepustnice. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran, in Milharčič nam pomaga prikazati, kaj se je tam mešalo, izmenjevalo in tihotapilo nekoč in danes, in predvsem, kaj to ljudem dobrega prinaša.
Skozi nekatere kraje se le zapelje in v drugih ustavi, saj ga meandrasta pot vodi od Predela do Sečovelj - skozi Sinji vrh, Tolmin, Kambreško, Špeter Slovenov, Topolovo, Novo in staro Gorico, Trst in Izolo. Tam med drugim srečamo Tminske madrigaliste, Draga Misleja - Mefa in Iztoka Mlakarja. Milharčič obišče vstajenjsko mašo v Gorici in s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič praznovanje 1. maja ob 70. obletnici osvoboditve Trsta. Srečamo aleksandrinke, spomenik partizanu iz Azerbajdžana, Lukčevo hišo, Muzej slovensko multimedialno okno SMO, metalski festival sredi Tolmina ter druga čudesa, ki jih je porodil stik dveh kultur. Svet ob meji je videti kot neskončna pokrajina odprtega neba in duha. Skozi mozaično pripoved dokumentarec zgradi podobo ene ključnih tem današnjega časa: o življenju na meji, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.
Film odlikuje fotografija mladega kosovskega direktorja fotografije Latifa Hasollija, glasbo za film sta napisala primorski kantavtor Drago Mislej - Mef in Elvis Šahbaz, mojster zvokovne obdelave pri filmu pa je bil Makedonec Darko Spasovski.

tihotapci

Prizorišče

Prizorišče:
Slovensko stalno gledališče v Trstu (Mala dvorana)