Program

Dogodek 

Naslov:
Jean-Claude Milner: "1938, 1953, 1968, tri točke preobrata v Lacanovi konceptualni evoluciji"
Kdaj:
01.03.2016 12.00
Kje:
Narodna galerija (Avditorij) - Ljubljana
Kategorija:
Spremljevalni program

Opis

Torek, 1. marec, 12:00, Narodna galerija (vhod s Cankarjeve ulice);

Predavanje Jean-Claude Milnerja:

"1938, 1953, 1968, tri točke preobrata v Lacanovi konceptualni evoluciji"

predavanje bo v angleškem jeziku. Gosta bodo uvedli in se po predavanju z njim pogovarjali Mladen Dolar, Slavoj Žižek in Alenka Zupančič.

Jean-Claude Milner (1941) je francoski filozof, lingvist in esejist. Bil je učenec Jacquesa Lacana in njegove psihoanalitične šole, predvsem po odcepu od praktično-politično (maoistično) usmerjenega kroga Althusserjevih učencev v začetku sedemdesetih let 20. st. se je usmeril v epistemologijo in z nekaterimi kolegi (Regnault, Miller) tudi v smeri navduševanja nad matematično logiko, literarno teorijo in seveda Lacanovo psihoanalizo.
Zadnjih dvajset let se predvsem v esejih ukvarja tudi z antisemitizmom v evropski zgodovini in kulturi. Nazadnje smo lahko prebirali dialog med njim in Alanom Badioujem v knjigi Controversies: Politics and Philosophy in our Times (v angleškem prevodu pri Polity Press, 2014).

V slovenščino je prevedenih več njegovih knjig in člankov, pri nas pa gostuje prvič. Beremo lahko Uvod v znanost o govorici in Strukturalizem (oboje založba Krtina) in Jasno delo (zbirka Philosophica, založba ZRC).

Predavanje smo pripravili skupaj z Društom za teoretsko psihoanalizo, Milnerju pa lahko prisluhnete tudi na aktualni mednarodni debati z naslovom Barbari pred vrati, v Klubu CD v ponedeljek, 29. februarja ob 18. uri.

ZARADI PRIČAKOVANEGA VELIKEGA ZANIMANJA SPREJEMAMO PREDHODNE PRIJAVE NA:

Prednost bodo imeli obiskovalci z vstopnico z dogodka »Barbari pred vrati«.

Milnerm


Avditorij - Narodna galerija

Logo - Narodna galerija

Prizorišče

Prizorišče:
Narodna galerija (Avditorij)