Program

Dogodek 

Naslov:
Plesalka v temi: Projekcija filma in pogovor s Sjónom, avtorjem glasbenih besedil
Kdaj:
05.03.2016 20.00
Kje:
Slovenska kinoteka - Ljubljana
Kategorija:
Spremljevalni program

Opis

Sobota, 5.3.: Plesalka v temi: Projekcija filma in pogovor z avtorjem glasbenih besedil

Slovenska kinoteka ob 20.00
Plesalka v temi (Dancer in the Dark, Lars von Tier, 2000)
Projekcijo filma bo uvedel kratek pogovor z avtorjem filmske glasbe, islandskim pesnikom, pisateljem, scenaristom in libretistom, Sjónom. Spraševal bo filmski kritik in publicist Gorazd Trušnovec.

V filmu Larsa von Trierja iz leta 2000, prejemniku Zlate palme, noir muziklu, spremljamo Selmo Ježkovo (Björk), Čehinjo, ki je emigrirala v Ameriko v upanju, da bo svojemu sinu omogočila operacijo oči, ki bi preprečila, da bi bolezen, ki povzroča počasno izgubo vida in ki pesti tudi njo samo, napredovala. Zavoljo sina se odpove lastni sreči ter dan in noč dela v tovarni, da bi zaslužila dovolj denarja za njegovo operacijo. Edino tolažbo najde v mjuziklih, ki jih redno obiskuje s svojo prijateljico Kathy. Selma in njen sin živita v najeti prikolici na posesti policaja Billa in njegove žene. Ko mu Selma razkrije svoj načrt, pride do tragedije.

Sjón (1962) je eden izmed najpopularnejših islandskih pisateljev. Svojo prvo pesniško zbirko je izdal pri 16 letih in že kot najstnik sodeloval pri surrealistični skupini Medúsa, ki je pomembno vplivala na kulturno krajino Islandije. Med drugim sodeluje z Björk, tudi pri filmu Dancer in the Dark (Plesalka v temi), za katerega sta z Larsom von Trierjem prispevala besedila za filmsko glasbo, ki je bila nominirana za oskarja, pa tudi pri besedili za novejše albume. Glasbo je napisal tudi za film o priljubljenih Muminih (Mumini in lov na komet, 2010), predvsem na Islandiji pa je znan tudi po svojem scenariju za leta 2009 posnet slasher Reykjavik Whale Watching Massacre (Julius Kemp). Je prejemnik številnih nagrad, med drugim Nordic Council's Literary Prize in Icelandic Literary Prize. Več o avtorju: http://sjon.siberia.is/

Prizorišče

Prizorišče:
Slovenska kinoteka