Program po dnevih

Dogodek 

Naslov:
Okrogla miza: Barbari pred vrati
Kdaj:
29.02.2016 18.00
Kje:
Cankarjev dom, Klub CD - Ljubljana
Kategorija:
Fokus: Prišleki

Opis

BARBARI PRED VRATI

29 februar, 18:00, Klub CD.

Vstopnina: 5€

Mednarodni pogovorni večer, posvečen osrednji temi festivala Literature sveta - Fabula 2016, Prišlekom
(v angleščini s simultanim tolmačenjem v slovenščino)

Zasnovo pričujoče mednarodne debate je spodbudila slaba reflektiranost begunskega pojava (ki je zgodaj jeseni dosegel Slovenijo in od takrat ostaja najpomembnejša družbena tema) s strani slovenske intelektualne in družbene elite. Na pogovoru bomo gostili zanimive predstavnike kritične misli z različnih koncev Evrope, od Srbije do Francije, in prevetrili domače in tuje reakcije na aktualne migracije.

Izhodišče razmisleka bo esej Petra Vermeerscha, ki je decembra in januarja bival na rezidenci v Ljubljani in spremljal predvsem dogajanje na naših mejah. Izpostavljamo še, da v Sloveniji prvič sploh gostimo francoskega filozofa, enega najpomembejših še živečih strukturalistov-lingvistov, političnega misleca, Jeana-Clauda Milnerja (1941).

Sodelujejo: Igor Štiks kot moderator in gost (hrvaški pisatelj in esejist bosanskih korenin, doktor političnih znanosti in že več let raziskovalec na univerzi v Edinbourghu. Soorganizator odmevnega Subversive festivala v Zagrebu in Odprte univerze v Sarajevu), J.C. Milner (francoski filozof in esejist, eden najvidnejših še živečih strukturalistov lacanove šole, znan tudi po svojih esejih o antisemitizmu v evropski zgodovini in kulturi, aktualni mislec družbeno-politične realnosti), Srećko Horvat (hrvaški filozof, publicist in aktivist, avtor več knjig, med drugim v številne jezike prevedenega dela Što Europa želi (2013), ki je nastalo v soavtorstvu s Slavojem Žižkom; ustanovil in vodil je priznani hrvaški Subversive festival), Peter Vermeersch (esejist, profesor politologije na univezi v Leuvnu v bližini Bruslja, specialist za srednjo in vzhodno Evropo, za Fabulo je napisal esej "Nočni popotniki"), Alenka Zupančič (filozofinja ljubljanske psihoanalitske šole, doktorirala pri A. Badiouju, avtorica številnih prevedenih monografij ter prodorna komentatorka slovenske in evropske družbe), Teofil Pančić (srbski esejist, publicist, novinar in kolumnist časnika Vreme, ob njegovem obisku izide njegova esejistično-potopisna knjiga Aleja Viktorja Bubnja).

Gosti razprave o njeni naslovni iztočnici:

"Če parafraziramo Kavafisa, je pravo vprašanje, kaj bi bilo z nami brez vseh teh barbarov; navsezadnje so nekakšna rešitev."
Igor Štiks

"Prišli smo, videli smo, umrl je. Tega ni izrekel kakšen barbar, ki je nekoga ubil na vratih Evrope, ampak je to v šali izrekla Hilary Clinton, ko je bil ubit Gadafi. Kdo so torej v resnici barbari?"
Srećko Horvat

"Le civilizirani ljudje imajo sami sebe in svojo družbo za barbarsko."
Teofil Pančić

"Najhujši barbarizem dandanes je sistemski, vgrajen v globalni družbeni red, in večinoma brezžičen."
Alenka Zupančič

"Barbari ne obstajajo, obstajajo le vrata."
JC Milner

"Splošno sprejeta razločevanja so tragične redukcije. Perspektivi, ki svet ločuje na nas in na druge, na civilizirane in na barbare, manjka tako smisla za realnost kot domišljije."
Peter Vermeersch



Preberite esej tukaj:

Peter Vermeersch: Nočni popotniki
prevod: Muteja Seliškar Kenda
lektura: Jernej Županič

Prizorišče

Prizorišče:
Cankarjev dom, Klub CD