Mathias Énard

 Mathias Énard (1972) velja za enega najboljših in najinovativnejših francoskih pisateljev, čigar roman Kompas je leta 2015 prejel najprestižnejšo francosko literarno nagrado, Goncourtovo. Je eruditski analitik evropskih kultur ter izjemen poznavalec Bližnjega vzhoda, ki s svojo literaturo in javnimi nastopi nasprotuje vse glasnejšemu evropskemu populizmu in nacionalizmu. V času festivala Literature sveta Fabula bosta izšli njegovi deli Alkohol in nostalgija (Beletrina) in Kompas (Mladinska knjiga).
 
Alkohol in nostalgija je berljiv, a hkrati izjemno eruditski roman o ljubezenskem trikotniku med Francozoma Mathiasom in Jeanne ter Rusom Vladimirjem. Ko slednji nenadoma umre, ga pripovedovalec Mathias pospremi na zadnjo pot – s transsibirsko železnico – vse do rojstne vasi. Ob tem razmišlja o njihovem odnosu, ki je prišel tako daleč, da je zahteval življenje, o bolečini, ki so si jo prizadejali, in ljubezni, ki so jo čutili. Pripoved je tudi melanholičen poklon Rusiji in ruski kulturi. Mathias, Jeanne in Vladimir so Bertoluccijevi Sanjači, ki so se prebudili ter ugotovili, da revolucija ni več mogoča; ostala sta jim le še privid svobode in uteha omame.
 
Roman Kompas francoskega pisatelja Mathiasa Enarda razkriva, kako zelo sta od nekdaj povezana in prepletena Zahod in Vzhod in kako problematičen je bil in je še vedno pogled Zahoda na Vzhod. Glavni junak, avstrijski muzikolog Franz Ritter, se v bolezenski omotici predaja ljubezenskemu hrepenenju do orientalistke Sarah, ob tem pa potuje v prostoru in času ter osuplja bralca z razkrivanjem najrazličnejših dejstev, že kar neverjetnih zgodb in zamolčanih ozadij, s čimer zapoje pravo hvalnico deželam Bližnjega vzhoda. Hipnotičen, eruditski roman, ki govori o svetu, v katerem živimo, je leta 2015 prejel Goncourtovo nagrado za najboljši roman v francoskem jeziku.