Program

Literarni večeri z gosti Fabule

Literarni večeri z gosti Fabule

Dogodki: 6

Na literarnih večerih v Klubu Cankarjevega doma bodo osrednji gostje Fabule 2013 brali iz svojih del in se pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju. Odlomke iz njihovih del bodo brali znani dramski igralci, o najnovejših prevodih njihovih del v slovenščino ter o nekaterih drugih aktualnih temah pa se bodo z avtorji pogovarjali izbrani literarni strokovnjaki.

Pokaži dogodke

Mednarodni simpozij: Poetika in logika slovenskih mitov

Mednarodni simpozij: Poetika in logika slovenskih mitov

Dogodki: 1

Letošnji osrednji festivalski fokus bo zaokrožil mednarodni simpozij z naslovom Poetika in logika slovenskih mitov, ki smo ga pripravili v sodelovanju z etnologom dr. Zmagom Šmitkom in bo v sklopu festivala potekal v Cankarjevem domu.

»Čeprav mite odlikuje svoboda imaginacije, to niso besedila, ki bi nastajala brez notranje logike. Miti nam ponujajo ključe do razumevanja neke druge, vzporedne realnosti, ki smo se ji v novejšem času že nekoliko odtujili, a so jo poznale in ji sledile mnoge generacije naših prednikov.« Tako je zapisal naš ugledni etnolog dr. Šmitek, svoje poglede na mitologijo, od teoretičnih do terensko-raziskovalnih, pa bodo na simpoziju predstavili priznani strokovnjaki iz Slovenije in tujine.

Pokaži dogodke

Fokus: Mitologija, ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?

Fokus: Mitologija, ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?

Dogodki: 6

Mitologija je širok pojem, čeprav nam ob tej besedi navadno najprej pridejo na misel bajeslovna bitja, nacionalne mitologije in bajke. Vendar pa je mitologija precej več kot to. Na letošnji Fabuli bomo festivalski fokus namenili mitom, njihovemu vplivu na literaturo in kulturo, reinterpretaciji mitov, prav tako pa tudi novonastalim mitom, s katerimi si v časih hitrega tehnološkega napredka ter nepredvidljivih družbenih sprememb pomagamo pojasnjevati sedanjost ter poizkušamo odstreti pogled v še neznano prihodnost.

 

Pokaži dogodke

Spremljevalni program

Spremljevalni program

Dogodki: 3

Prozni mnogoboji

 

Osrednji spremljevalni projekt festivala Fabula 2013 bodo že tradicionalni Prozni mnogoboji, serija dogodkov, na katerih izbiramo najboljšo kratko zgodbo. Letos bodo zgodbe zatresle pet odrov v različnih slovenskih krajih, veliki finale pa se bo odvil v Ljubljani. Prozni mnogoboji bodo tako že osmič zapored poskrbeli za pestra zimska literarna druženja:

 

- v torek, 5.2., ob  19.uri v Kranju (Layerjeva hiša)   

- v sredo, 6.2., ob 19. uri v Novem mestu (Lokal Patriot)    

- v četrtek, 7.2., ob 20. uri v Ljubljani (Kavarna SEM)

- v torek, 12.2., ob 18. uri v Celju (Knjigarna Antika)

- v četrtek, 14.2., ob 19. uri v Kopru (Dom knjige)

 

Vse večere bo povezoval Boštjan Gorenc - Pižama.

 

Veliki finale, na katerem bodo nastopili finalisti petih predvečerov, bo  7. 3. 2013, ob 20.00 v Kavarni SEM v Ljubljani.

Fabula pred Fabulo

Že pred začetkom festivala Fabula bomo s serijo literarnih večerov po vsej Sloveniji, ki bodo potekali v zadnjih tednih februarja 2013, aktivno napovedovali festivalsko dogajanje v različnih slovenskih mestih. K sodelovanju smo pritegnili nekatere slovenske knjižnice in knjigarne, v katerih bodo izbrani slovenski avtorji predstavili svoje najnovejše knjige.

Dogodki:

 PONEDELJEK, 18. februarja 2013

19.00, Kamnik, Matična knjižnica Kamnik

Pogovor z Dušanom Šarotarjem

Povezuje: Tina Kozin

 

PONEDELJEK, 18. februarja 2013

19.00, Kranj, Mestna knjižnica Kranj

Pogovor z Miho Mazzinijem

Povezuje: Viljem Leban

 

Sreda, 20. februarja 2013

19.00, Koper, Knjigarna Libris

Literarno branje iz trilogije Marjana Tomšiča Uroki polne lune.

V sodelovanju s Slavističnim društvom Koper.

 

 

 

Pokaži dogodke

Otroški program

Otroški program

Dogodki: 3

Fabula za najmlajše - Varietejček na Fabuli

Varietejček je program za promocijo branja med najmlajšimi, ki ga že četrto leto zapored pripravlja Pripovedovalski Variete v sodelovanju z Grand hotelom Union. Program poteka vsako soboto med 11.00 in 13.00 v kavarni Grand hotela Union in je sestavljen iz bralnih gnezd, predstave oziroma pripovedovanja in kreativnih delavnic.

Pripovedovalski Variete se že več let aktivno goji sodobno odrsko pripoved, namenjeno tako mladim kot tudi nekoliko starejšim poslušalcem. Vodita ga pripovedovalki Špela Frlic in Ana Duša, pogosto pa se jima pridružijo tudi izvajalci, ki so izšli iz pripovedovalskega kolektiva Za 2 groša fantazije. Mednje sodita tudi Rok Kušlan in Katja Preša, ki bosta v okviru festivala Fabula nastopila za otroke ljubljanskih vrtcev. Oba sta izkušena pripovedovalca, ki ju otroci dobro poznajo z zgoščenk Za 2 groša fantazije. Te so zadnjih devet let izhajale kot priloga vsakokratni junijski številki revij Ciciban in Cicido. Na svojem repertoarju imata ljudske zgodbe z vsega sveta, ki jih vsakič sproti prilagodita številu in starosti poslušalcev.

.

Sobota, 3. marca 2013 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1

Varietejček

Tokrat bo na Varietejčku nastopila Katja Preša, dolgoletna članica kolektiva Za 2 groša fantazije in samostojna pripovedovalka, ki jo odlikuje predvsem izjemen smisel za humor, izražen tako v pripovedovanjih za odrasle kot tudi za mlajše poslušalce.

Sobota, 9. marca 2013 od 11.00 do 13.00 / Kavarna Union, Miklošičeva 1

Varietejček

Na Varietejčku bo tokrat nastopil pripovedovalec Srečko Meh, dolgoletni član kolektiva Za 2 groša fantazije. Njegov zaščitni znak sta globok, umirjen glas in - violina.

Podarimo si zgodbe

Na festivalu Fabula 2013 govorimo o mitih, ki nas spremljajo že iz davnine, in o tistih, ki jih izumljamo za prihodnost. A mitološka govorica je na poseben in neponovljiv način živa tudi v vsakem od nas. Vse otroke in njihove starše, vse gimnazijce in študente ter seveda vse ostale zainteresirane vabimo, da nam na stojnico, ki bo v nedeljo, 3. marca stala na bolšjem trgu na Bregu, prinesete knjige, okrasje, različne predmete, najljubše kolačke, igrače, skratka kar koli, kar vam veliko pomeni in kar imate posebej radi, ter nam o izbranem darilu napišete kratko zgodbo: kaj izbrani predmet je, kaj vam pomeni in zakaj, od kod prihaja in zakaj ga imate tako radi. Na sejmu boste imeli priložnost svoja darilca predstaviti ter jih po želji izmenjati za druge prinesene predmete in druge zgodbe. S seboj domov pa boste odnesli tudi knjižno darilo Študentske založbe!

Pokaži dogodke

Finale proznih mnogobojev

Finale proznih mnogobojev

Dogodki: 1

V sklopu serije dogodkov, ki so doslej že šestkrat preplavili mnoga slovenska mesta, je nastopilo več kot 360 avtorjev, ki so občinstvo navdušili, šokirali, očarali in nasmejali. Vedno znova se je izkazalo, da je zgodbarstvo še kako živo med slovenskimi amaterskimi pisatelji, čeprav med nastopajočimi ni manjkalo tudi nekaterih znanih pisateljskih imen. Mnogoboji so postali sinonim za pestro literarno druženje in mnogokrat tudi odskočna deska v slovenski literarni svet. Prozni mnogoboji bodo v letu 2013 oživili pet literarnih odrov po Sloveniji, in sicer v Novem mestu, Ljubljani, Kopru, Celju in Kranju. FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV, kjer se bodo soočile zmagovalne trojice petih mnogobojev, bo letos potekalo 7. marca ob 20. uri v Kavarni SEM v Ljubljani. Žirija treh literarnih strokovnjakov bo izbrala zmagovalno zgodbo, ki bo objavljena v reviji Literatura.

Pokaži dogodke