Pravijo, da je glasba jezik, ki izraža nevidno,

in da jo zato vsak razume.

Margriet de Moor: Virtuoz


V takšnih pripovedih

ni še nihče živel naprej.

Christoph Ransmayr: Grozote teme in ledu

Čas je krnica,

iz katere hlapi preteklost.

Christoph Ransmayr: Grozote teme in ledu

Mišice, dihanje, grlo.

Petje je intimno početje, ki pač ne ostane skrito.

Margriet de Moor: Virtuoz

Program po dnevih

Dogodek 

Naslov:
Scenarističa delavnica - Filmska fabula
Kdaj:
12.03.2011 - 13.02.2011 09.30 - 18.00
Kje:
Cankarjev dom - Ljubljana
Kategorija:
Spremljevalni program

Opis

FILMSKA FABULA S PROZNIMI MNOGOBOJI 2011

Spremljevalni program festivala Fabula 2011

Letos se tradicionalni vikend filmskih zgodb, Filmska fabula, iz januarja premika v marec (12. in 13.3.). Na pragu pomladi bo kot osrednji spremljevalni program Filmska fabula napovedala festival Literature sveta – Fabulo 2011 (4.4.- 22.4.2011), ki bo obeležil zaključek razkošne knjižne ponudbe Ljubljane – svetovne prestolnice knjige.

DELAVNICA O PISANJU FILMSKIH ZGODB IN FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV

V sklopu Filmske fabule bo v soboto in nedeljo, 12. in 13. marca v ljubljanskem Cankarjevem domu potekala scenaristična delavnica z Matthieujem de Braconierjem, mentorjem MEDIA izobraževanja Save Our Scripts (SOS) za scenariste in producente.

Po intenzivnem dvodnevnem scenarističnem izobraževanju pa bo vrhunec pestrega literarno-filmskega druženja združitev literatov in filmskih ustvarjalcev na zaključnem dejanju Filmske fabule – velikem finalu Proznih mnogobojev 2011 13. marca ob 20.00 v ljubljanski Kavarni SEM.

Med petnajstimi finalisti bo literarna žirija razglasila najboljšo kratko zgodbo Proznih mnogobojev 2011. Posebna žirija Televizije Slovenija pa bo izbrala najboljšo adaptacijo v filmski scenarij, realiziran po najbolj filmski zgodbi iz leta 2010, najbolj filmsko zgodbo letošnjega tekmovanja pa nagradila z možnostjo odkupa za potencialno realizacijo v kratki televizijski film.

LETOŠNJI GOST – STROKOVNJAK ZA SCENARIJE MATTHIEU DE BRACONIER

Za že tradicionalno MEDIA izpopolnjevanje scenarističnih veščin mladih scenaristov bo letos poskrbel Matthieu de Braconier, mentor in strokovnjak za scenarije MEDIA podprte delavnice Save Our Scripts (SOS).

 

Matthieu de Braconier je diplomant filozofije, sicer pa izkušeni producent, koproducent, scenarist, mentor in strokovnjak za razvoj scenarijev ter programski selektor. Pet let je vodil ugledno britansko programsko shemo Cinema Extreme, namenjeno produkciji kratkih filmov, trenutno pa je  producent v prominentni producentski družbi The Burreau, v čigar produkciji ali koprodukciji so bili posneti številni celovečerni filmi, med drugim The Warrior (Asif Kapadia), Izolacija (Billy O'Brien) in Razmetane postelje (Alexis Dos Santos). Slednji, pri katerem je Matthieu sodeloval kot strokovnjak za scenarij, je bil prikazan na številnih festivalih po svetu, prejel nominacijo za oskarja in nagrado BAFTA za najboljšega novinca in najboljši britanski film. Matthieu trenutno sodeluje z obetavnimi scenaristi–režiserji pri več projektih kot producent in koscenarist ter mentor delavnice SOS.

 

 KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA

Mini delavnica z Matthieujem je odprta za vse, ki vas zanima pisanje scenarijev in že imate v pripravi osnutek zgodbe za scenarij igranega filma. Delavnica je primerna tako za izkušene avtorje kot tudi za začetnike. Med vsemi prijavljenimi projekti bo mentor izbral dvanajst najbolj primernih, ki jih bo obravnaval na delavnici in vsakemu ponudil tudi osebno (one-on-one) svetovanje. Delavnica je odprta tudi za udeležence brez projekta, saj bo program prilagojen in se ne bo osredotočal izključno na prijavljene projekte. Število udeležencev je omejeno na 25. Kotizacije ni.

 

MERILA ZA PRIJAVO PROJEKTOV NA DELAVNICO:

·         največ 500 besed / 1 stran besedila

·         v angleščini

·         navedite približno dolžino, kraj dogajanja, vzdušje in žanr

·         po potrebi navedite podžanr, ciljno občinstvo, izbiro formata, posebne kulturne reference itd. (npr. črno-bel film, 3D, adaptacija, parodija že posnetega filma, film po resničnih dogodkih, uporaba naturščikov itd.)

·         prijavo lahko prilagodite, tako da boste čim bolje predstavili svojo zamisel o zgodbi; po potrebi lahko opišete like, navedete referenčne filme, strukturo, kratke režiserjeve opombe itd.

·         najpomembneje je, da dovolj prostora namenite dejanski zgodbi in jasno opišete njen začetek, vrhunec in konec. Bistveno je, da opredelite, zakaj bi bilo treba po tej zgodbi posneti film in kako bo delovala, ne pa stlačiti celotno zgodbo 90-minutnega filma na eno stran :)

·         ne pozabite na pomembne informacije o likih, npr. starost, ozadje …

 

 

ROK ZA PRIJAVE

Rok za prijavo je četrtek, 3. marec 2011 do polnoči.

 

POŠILJANJE PRIJAV

Prijave projektov in udeležbe brez projekta sprejemamo na e-naslovu MEDIA deska Slovenija: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

PROGRAM

Program scenaristične delavnice bo objavljen v kratkem.

 

KRAJ DOGODKA

Scenaristična delavnica bo potekala 12. in 13. marca med 9.30 in 18.00 v Cankarjevem domu v Ljubljani (dvorana M1, Prvo preddverje).

Finale Proznih mnogobojev bo 13. marca ob 20.00 v Kavarni SEM v Ljubljani.

 

PARTNERJI

Filmsko fabulo organizirajo MEDIA Desk Slovenija, Študentska založba in RTV Slovenija.

 

VEČ INFORMACIJ:

MEDIA Desk Slovenija

Miklošičeva 38

1000 Ljubljana, Slovenija

T: +386 (0)1 23 43 216

M: +386 (0)41 65 87 65

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

W: www.mediadeskslovenia.eu

Kontaktna oseba: Sabina Briški, koordinatorka projekta

 

Prizorišče

Prizorišče:
Cankarjev dom